Banke kao pioniri digitalizacije: Identifikacija klijenta uskoro upotrebom video tehnologije

10.05.2022. 09:49 / Izvor: Akta.ba
digitalizacija

Dolazak generacija koje više cijene dostupnost digitalnih proizvoda, zahtijeva od banaka da se brzo promijene i aktivno uključe u digitalnu transformaciju.

Dolazak generacija koje više cijene dostupnost digitalnih proizvoda, zahtijeva od banaka da se brzo promijene i aktivno uključe u digitalnu transformaciju.

Upravo iz tog razloga banke nastoje optimizirati poslovne procese.

"Svaka banka je kompleksan subjekt i sistem koji u dostizanju poslovnih ciljeva nastoji 
optimizirati poslovne procese. U značajnoj mjeri, optimizacija poslovanja i digitalizacija se međusobno podupiru. Može se govoriti o dva paralelna trenda, digitalizacija korisničkih servisa i digitalizacija internih procesa u bankama. U poređenju sa drugim oblastima društvenog i ekonomskog života, banke su pioniri digitalizacije, od momenta kada koristimo taj pojam", pojasnili su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Naglasili su da su banke značajno digitalizirane, a da je potreba za digitalizacijom stalna i da se ona pojačava pod pritiskom digitalizacije ostalih segmenata života.

"Dobar primjer je već značajna digitalizacija procesa platnog prometa, tu već možemo govoriti o korisničkim iskustvima u zadnjih 10 ili više godina. Sada osim internih potreba, optimizacija, automatizacija, imamo dominantno eksterne, korisničke potrebe i zahtjeve. Pitanja o konkurentnosti ili održivosti poslovnih modela će se dovoditi u vezu sa digitalizacijom", kazali su.


Izazov za bankarstvo

Svaka promjena koncepta ili karakteristika proizvoda i usluga donosi nove izazove i rizike, ne samo u bankarstvu. Iz Agencije su rekli da imamo različite podjele takvih rizika.

"U prvom planu su izazovi koji se odnose na sveobuhvatnu društvenu, poslovnu i pravnu transformaciju koja se odvija sporije u odnosu na tehnološke promjene. Imamo ubrzani tehnološki razvoj, nove "tehnološke" rizike, dok na drugoj strani postaje jasno da ostali segmenti okruženja ili efekti promjena, kasne. U različitom intenzitetu, u kombinaciji sa drugim pitanjima, svaka država i pravni sistem se suočavaju sa izazovima digitalizacije. U našem slučaju, izdvojeni rizik je u postojanju praznine, raskoraka u ritmu digitalizacije i usklađivanja ostalih zahtjeva prema kojima se banke moraju usklađivati", pojasnili su.

banke

Naglasili su da je efikasnost poslovnih procesa u bankama jedan od preduslova za savremenog poslovanja.

"Rezultat digitalizacije je i infrastruktura digitalnih podataka/informacija koja daje široke mogućnosti za izmjene koncepata pristupa klijentima i praćenja korisničkih potreba. Pored dostupnosti i fleksibilnosti korištenja usluga, lista prednosti je zapravo "beskonačna", za banke i za korisnike usluga", poručili su iz Agencije, dodajući da trend korištenja elektronskog novca i stalno smanjivanje značaja ili korištenja "papirnog" novca ima više dimenzija koje se mogu povezati sa tehnološkim, ekonomskim i kulturološkim dostignućima društva i ekonomije.

"Uređen bankarski sistem, držanje novca u bankama i obavljanje platnih 
transakcija putem bankarskog sistema, u značajnoj mjeri, doprinosi smanjenju udjela "sive", naglašeno je.

Iz Udruženja banaka BiH su također istakli važnost procesa digitalizacije u ovom sektoru.

"Na tržištu Bosne i Hercegovine je potrebno ubrzati primjenu digitalnih rješenja, prije svega 
mogućnosti koje nudi primjena elektronskog potpisa i elektronskog dokumenta, kako bi se  olakšalo poslovanje i donijela korist cjelokupnoj ekonomiji", rekli iz Udruženja.

Pojednostaviti procese poslovanja

Oni su stava da su pojedina zakonska rješenja trenutno ograničavajuća za pojednostavljivanje svakodnevnih procesa koji klijentima banaka otežavaju poslovanje s bankom kroz papirologiju i nepotrebno gubljenje vremena.

"Dakle, prioritet bankarskog sektora jeste unapređenje 
kvaliteta usluge i kreiranje novih usluga i procesa koje će korisnicima usluga bankarskog sektora pojednostaviti poslovanje sa bankom, a istovremeno osigurati bankama dodatno unapređenje efikasnosti poslovanja i pružanje kvalitetnije usluge u skladu s očekivanjima tržišta u 21.vijeku", poručili su.

Smatraju da bi digitalizaciji u Bosni i Hercegovini značajno doprinijela implementacija tri 
inicijative na kojima se intenzivno radilo u prethodnom period i još uvijek radi. Naime, radi se o elektronskoj saglasnosti za uvid u Centralni registar kredita u Centralnoj Banci BiH, video identifikaciji klijenata prilikom uspostavljanja poslovnog odnosa i elektronskoj razmjeni podataka između Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i banaka.

"Udruženje banaka BiH je Ministarstvu sigurnosti BiH uputilo inicijativu da se identifikacija 
klijenta, osim u njegovom fizičkom prisustvu u poslovnici banke, može izvršiti i upotrebom odgovarajuće video tehnologije. Videoidentifikacija je već u primjeni u zemljama Evropske unije, te bi se implementacijom ove inicijative BiH približila standardima koje imaju građani, privreda i banke u EU", zaključili su iz Udruženja banaka.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti