Kako riješiti inflaciju: Sarajevski profesor dao odgovor na pitanje od milijardu eura

10.05.2022. 12:39 / Izvor: Akta.ba
Vedran Zubić

Foto: Gracija

Višak novca u odnosu na kvantitet robe dovodi do svakodnevnih poskupljenja. Zbog toga je ulje iz dana u dan skuplje kao i ostale namirnice. Na pitanje kako riješiti inflaciju odgovorio sarajevski profesor.

Višak novca u odnosu na kvantitet robe dovodi do svakodnevnih poskupljenja. Zbog toga je ulje iz dana u dan skuplje kao i ostale namirnice. Inflacija tako predstavlja povećanje numeričke vrijednosti neke robe iz objektivnog razloga zato što je manjak te robe, a povećanje novca.  

Problem sa dotokom roba smo imali i u pandemijskom dobu. Problemi su bili zbog proizvodnje i tranzicije. Današnji disbalans u snabdjevanju je zbog vojnih djelovanja.

Zbog čega se onda javlja inflacija pitali smo profesora geografije Vedran Zubić u sarajevskoj Gimnaziji Dobrinja, jednog od najboljih u svojoj branši te dobrog poznavaoca ekonomskih prilika u BiH i svijetu koji je za Akta.ba kazao:

"Mislim da generalno problem inflacije imamo u zadnjih 50- 60 godina. Odnosno od perioda kada su amerikanci počeli štampati novac bez realnog pokrića, a štampanje tog novca izaziva inflatorni elemenat. Novac sam po sebi je zamjena za neku materijalnu vrijednost usluge i slično. Ako imate problem proizvodnje i distribucije onda automatikom ide rast cijena. No, treba ispitati u svakom slučaju i lažne marže, jer nije svugdje isto poskupljenje prehrambenih proizvoda".

Problem u našoj zemlji je što nemamo odnosno što se ne baziramo na domaću proizvodnju i zbog toga uvozimo veliki broj namirnica među koje spade i voda koju imamo i sami.

"Onog trenutka kada se ponovo uspostave linije saobraćaja možemo očekivati stabilizaciju. Čuli ste da će Makron omogućiti Ukrajini da izvozi žitarice. Inače Francuska je najveći izvoznik pšenice u Evropi nakon Ruske Federacije što znači da je veći izvoznik od Ukrajine", pojasnio je profesor.

Vrlo je moguće da će doći do korištenja i nekih alternativa kao to da soja zamjeni neke druge žitarice. 

Inflacija je rasla i zahvaljujući ogromnoj potražnji. Roba raste do one mjere do koje ima kupca.

"Naši ljudi koji naširoko kupuju namirnice svjesno izazivaju nestašicu i poskupljenje te robe. Prave vještačku inflaciju i vještački porast cijene. Kao društvo generalno imamo problem da razmišljamo o trgovini i nabavci te tome da ne vjerujemo u sve na prvu. Većina vijesti koja se plasiraju u ekonomskom aspektu imaju nekoga ko stoji iza njih. Naravno da će proizvođač neke robe govoriti kako će te robe nestati. Čujete naprimjer nećemo moći uvoziti polovne automobile poskupiće im cijena. Ko to govori? Osoba koja prodaje polovne automobile. Dakle, moramo malo razmišljati i na taj način”, ističe Vedran.

Zašto poskupljuje građevinski materijal?

Osim namirnica poskupio je i građevinski materijal te je moguće da se zaustave i mnoge planirane investicije. Naša država osjeti mikroposljedice jer problem kreće sa dalekog istoka.

"Prije svega što se tiče građevinskog materijala problemi dolaze iz Kine i njihovog rasta urabane gradnje. Mi smo samo mikroposljedica. Drugi problem je visok kvantiteta gradnje. Imamo ljude sa ogromnim sredstvima kao što su nogometaši ili političari te je njima najlakše investirati u nekretnine odnosno gradnju. I to onda zahtjeva veću potražnju za građevinskim materijalom. Pokušaj osiguravanja finansijskih  sredstva nekretninama napravi problem, jer materijal postaje skup. Osoba koja kroz objekte želi sačuvati vrijednost svog novca napravi poskupljenje građevinskog materijala, a sekundarno to ne može refundirati", kazao je Zubić.

Pitanje za milijardu eura: Kako riješiti inflaciju?

Kako riješiti problem trenutne inflacije i olakšati građanima, je kako kaže profesor Vedran, pitanje za milijardu eura. No, diferencirana stopa PDV koja bi ukinula PDV za neku robu kao što su prehrambeni artikli, lijekovi i školska učila bi itekako pomogla. Poljska je na početku ove krize ukinula PDV na hranu. Diferencirana stopa od 0, 12 i 22  bi nam mogla biti dobro rješenje.

"Mora se razmisliti o dierencijalnoj stopi PDV-a. Imati 17 % na alkohol, mlijeko, hljeb i Ferari mi ne djeluje kao nešto pametno. Sa druge strane imamo problem da se PDV automatski naplaćuje na prvu trgovačku rutu. Dakle, država uzima novac, a imamo sekundarne probleme kod proizvođača i usluga. To je generalno problem. Država ne može biti zadovoljna samo zato što je ona uzela svoj dio u obliku poreza, a unutranji platni problem je pun dugovanja. Isto tako ne možete akcizno opteretiti energent koji uvozite kao što je nafta, a od nje vam zavisi dosta stvari. Ne govorim samo o vožnji automobilima, nego generalno govorim da je pogrešna politika opteretiti na visokom nivou nešto što je uvozno, a treba nam.", zaključio je Vedran.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti