cargo-partner ostvario rekordan promet od 1,8 milijardi eura u 2021. godini

11.05.2022. 09:09 / Izvor: Akta.ba
cargo

U izazovnom tržišnom okruženju, cargo-partner je u 2021. godini zabilježio značajan rast prometa i obima u svim oblastima poslovanja.

U izazovnom tržišnom okruženju, cargo-partner je u 2021. godini zabilježio značajan rast prometa i obima u svim oblastima poslovanja. Uspješan rast kompanije ogleda se u širenju globalne mreže filijala i povećanju skladišnih kapaciteta.

Stabilnost i fleksibilnost u izazovnim vremenima – pokazalo se kao formula za uspjeh u kompaniji cargo-partner. Nakon premašenih milijardu eura globalnog prometa u 2020. godini, ovaj logistički provajder je prošle godine nastavio sa rastom. Ukoliko uporedimo prethodne dvije godine, promet kompanije je porastao za 72% te dostigao preko 1,8 milijardi eura u 2021. godini.

Inovativna rješenja i proširenje mreže

Izvršni direktor Stefan Krauter zadovoljan je pozitivnim rezultatom.

"Rano smo shvatili šta je važno u Covid krizi i brzo smo reagovali u prilagođavanju naših internih procesa i portfolija usluga. Dodatno smo ojačali naše dugogodišnje prisustvo u Centralnoj i Istočnoj Europi i Aziji, a također smo iskoristili strateški važna nova ciljna tržišta sa otvaranjem kancelarija u Ujedinjenom Kraljevstvu, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Australiji i nedavno u Indoneziji. Idemo tamo gdje smo potrebni našim kupcima, fokusirajući se na održivi rast naše kompanije i na razvoj dugoročnih odnosa sa klijentima", rekao je Krauter.

cargo

U okviru usluge prijevoza punih kontejnera u željezničkom transportu, cargo-partner je prošle godine transportovao 15.000 TEU – što je za cca. 40% više nego 2020. godine, dok je obim usluge transporta zbirnih kontejnera u željezničkom transportu porastao sa 66.000 na 110.000 m³. Iako je usluga preko Novog puta svile trenutno obustavljena zbog sukoba u Ukrajini, cargo-partner pruža alternative sa svojim veoma uspješnim "Adria Exress Service" između Azije i Kopra, kao i prilagođenim charter rješenjima. Pošiljke koje su organizirane u pomorskom transportu su također dostigle rekordni nivo od 318.000 TEU u 2021. godini, uprkos napetoj situaciji na tržištu.

Procvat avionskog transporta, rast cestovnog transporta i usluga skladištenja

Logistička kompanija postigla je rast obima u svim oblastima rada, ali najveći pokretač prodaje bile su historijski visoke vozarine. Najveći rast zabilježen je u avionskom transportu, gdje je tonaža porasla sa preko 180.000 tona u 2020., na nešto manje od 240.000 tona u 2021. godini. Ovo povećanje od preko 32% posljedica je širokog spektra charter i hitnih transportnih rješenja, kao i usljed sve većeg broja zahtijeva od strane kupaca.

Prošireni asortiman cestovnog transporta i usluga skladištenja, doprinjeo je rastu od 19,3% u segmentu transporta i logistike u 2021. godini. Globalni skladišni prostor je povećan sa 260.000 m² na cca.280.000 m², investicijom u nove skladišne kapacitete u Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Kini i Tajlandu,. Naravno, ovaj rast se odražava i na broj zaposlenih: cargo-partner je 2021. godine zaposlio više od 500 novih radnika i trenutno zapošljava 3.900 ljudi u 40 zemalja.

cargo

O cargo-partneru

cargo-partner je privatni pružalac usluga infologistike koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za avionski, pomorski, cestovni transport i skladištenje. Sa skoro 40 godina stručnosti u informacionoj tehnologiji i optimizaciji lanca snabdijevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne pogodnosti za svoje kupce širom svijeta.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti