Otvoren SBF 2022: Ekonomska saradnja jedina opcija za region

11.05.2022. 10:33 / Izvor: Akta.ba
SBF

U Sarajevu svečano otvoren Sarajevo Business Forum, međunarodna investicijska konferencija koja okuplja najveće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

Nakon dvije godine pauze, danas je u Sarajevu svečano otvoren Sarajevo Business Forum, međunarodna investicijska konferencija koja okuplja najveće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je na otvaranju 11. Sarajevo Business Foruma izjavio da vjeruje da naš region može biti most između velikih tržišta Evrope i Azije.

Komišić je izrazio zadovoljstvo što su se nakon dvije teške godine i pandemije, ponovo okupili privrednici, investitori i predstavnici vlasti kako bi zajedničkim snagama našli odgovore na nove izazove. 

"Drago mi je da se tradicija nastavlja i da se SBF pozicionirao kao jedan od najvažnijih poslovnih i investicionih događaja u u jugoistočnoj Evropi", istakao je Komšić.

željko komšić

 

Glavna tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Forumu je „Nearshoring - perspektiva za region“, te će učesnici govoriti o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje iz većih evropskih zemalja u zemlje jugoistočne Evrope.

Komšić je govorio o ključnim opredjeljnjima i prioritetima BiH koji proizilaze iz naših međunarodnih obaveza, te suočavanju sa globalnim izazovima.

"Evropska perspektiva cijelog regiona je naša želja da svoj ekonomski i administrativni sistem uskladimo sa standardima EU. Stvaranje povoljnog okruženja za investiranje nužno se mora oslanjati na eliminaciju suvišnih birokratksih procedura. Uvjeren sam da cijeli region mora nadići iracionalne političke težnje iz prošlosti koje vode destabilizaciji, okrenuti se ka budućnnosti i spriječiti odlazak aktivne radne snage, mladih", naveo je Komšić.

Put koji se nužno nameće kao jedini logičan, kako je dodao, jeste put regionalne saradnje i približavanju standarda tržišta EU.   

 

sbf

Pahor pozvao da se BiH dodijeli kandidatski status za EU

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor danas je u Sarajevu izrazio snažnu podršku ove države prema Bosni i Hercegovini i regionu u njihovim zalaganjima da postanu članice Evropske unije.

Pahor učestvuje na 11. Sarajevo Business Forumu čija je glavna tema "Nearshoring - perspektiva za region“, te će učesnici diskutovati o potencijalima i mogućnostima preseljenja proizvodnje iz evropskih zemalja u zemlje jugoistočne Evrope.

Poručio je da je SBF dokazano uspješan forum za diskusiju o investicijama, te istakao da je uslov za ekonomski prosperitet politička stabilnost jedne države. Na političkim liderima je, kako je dodao, zadatak da u zemlji kreiraju prilike za investicije.

"EU nema alternativu i odgovor za sva pitanja na Balkanu. EU integracija BiH je prilično usporila što je dovelo do neprihvatljivih ideja o promjeni granica i nacionalizma. Proširenje EU na zapadni Balkan je pitanje prvog reda, posebno nakon invazije Rusije na Ukrajinu", rekao je Pahor.

Naveo je da je predložio evropskim liderima da BiH treba da dobije kandidatski status bez dodatnih preduslova. Sada BiH treba da ispuni 14 prioriteta iz Mišljenja EK.

"Moja ideja je da se BiH da kandidatski status, pa se onda traži od institucija i lidera da ispune te uslove. Već dugo čekamo da BiH ispuni ovih 14 uslova i ne mislimo da će oni tako skoro biti ispunjeni, stoga treba promijeniti taktiku, najprije da Brisel podrži kandidatski status, pa da onda BiH krene ispunjavati uslove. Mislim da je ta ideja najprihvatljivija", rekao je Pahor.  

Forum su otvorili predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, te ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Bakalović je naglasio da je ekonomska saradnja jedina opcija za region, jer smo investitorima interesantni samo kao region, pošto su zemlje pojedinačno premale da bi bile zanimljive.

Na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu tokom dva dana rada očekujese  učešće oko 1.500 predstavnika iz oko 40 zemalja iz cijelog svijeta, dok će biti predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Radi se o nizu regionalnih investicijskih projekata iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti