Dogovoreno zajedničko finansiranje projekata hidrogradnje za šest lokalnih zajednica u RS

12.05.2022. 08:32 / Izvor: Akta.ba
hidrogradnja

Direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Miroslav Milovanović potpisao je sporazume o zajedničkom finansiranju projekata hidrogradnje.

Direktor Javne ustanove "Vode Srpske“ Miroslav Milovanović potpisao je sporazume o zajedničkom finansiranju projekata hidrogradnje sa predstavnicima šest lokalnih zajednica u Republici Srpskoj – Vlasenice, Lopara, Čelinca, Milića, Srpca i Gradiške, za projekte ukupne vrijednosti oko 950.000 konvertibilnih maraka.

"Na osnovu zahtjeva koji su pristizali tokom prošle godine, Javna ustanova "Vode Srpske“ odlučila se za ulaganje u šest projekata lokalnih zajednica. Nadzor nad izvođenjem radova vršiće predstavnici Ustanove a svi radovi trebalo bi da budu realizovani zaključno sa 31. decembrom", naglasio je direktor Milovanović.

Potpisivanju sporazuma između Javne ustanove "Vode Srpske“ i šest lokalnih zajednica prisustvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

"Sredstva koja su obezbijeđena za projekte u ovim lokalnim zajednicama predstavljaju samo jedan dio sredstava koja se ulažu u vodoprivredne objekte u Republici Srpskoj. U proteklih osam – devet godina uloženo je ukupno oko 250 miliona konvertibilnih maraka u razne vodoprivredne objekte. U junu će početi i realizacija velikih projekata u vodoprivredi, među kojima i izgradnja Drinskog nasipa u Bijeljini i nasipa na rijeci Bosni u Modriči. Osim toga, radićemo i regulaciju korita rijeke Miloševice u Prijedoru, rijeke Vrbas u Banjaluci, rijeke Hoče u Zvorniku, Liješanj u Doboju i mnogo drugih projekata", istakao je ministar Pašalić.

On je dodao da su u proteklih nekoliko godina iz budžeta Republike Srpske izdvojena i značajna sredstva za čišćenje kanalske mreže.

"U junu počinjemo čišćenje kanalske mreže u Gradišci. Riječ je o 400 kilometara primarnih i sekundarnih kanala. Ranije smo to uradili u drugim opštinama, tako da ćemo ove godine završiti čišćenje kanalske mreže na području od Novog Grada do Šamca i Pelagićeva, a kasnije i Semberije", rekao je Pašalić.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević istakao je da je ova lokalna zajednica potpisala sa Javnom ustanovom "Vode Srpske“ sporazum za izradu glavnog projekta vodosnabdijevanja sa izvorišta rijeke Jadar za ski-centar Igrišta.

"Potpisali smo sporazum za realizaciju glavnog projekta koji će „Vode Srpske“ finansirati sa 150.000 konvertibilnih maraka a opština Vlasenica sa 50.000 KM. Očekujemo da bi skijalište moglo da bude pušteno u rad do kraja godine", rekao je Kraljević.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da ova opština i Vlada Republike Srpske zajedno učestvuju u podršci investitoru za realizaciju projekta "Busija“.

"To je izletničko-rekreativni centar na Majevici, a za potrebe tog centra neophodno je izgraditi put i most. Potpisali smo sporazum u vezi sa izgradnjom mosta i pristupnih puteva mostu u vrijednosti 120.000 KM", istakao je Rado Savić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti