Sindikat Bosnalijeka: Zloupotrebom pravosuđa pokušava se preuzeti kompanija

14.05.2022. 07:15 / Izvor: Akta.ba
bosnalijek

Ističu kako je samo u tekućoj sedmici bilo nekoliko objava u medijima koje radnike brinu po pitanju očuvanja njihovih radnih mjesta i opstanka kompanije.

U zadnjih nekoliko mjeseci u javnosti se pojavilo mnogo različitih informacija o Bosnalijeku, a neke od njih smatramo potencijalno jako štetnim i opasnim za Kompaniju, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Bosnalijeka. 

Ističu kako je samo u tekućoj sedmici bilo nekoliko objava u medijima koje radnike brinu po pitanju očuvanja njihovih radnih mjesta i opstanka kompanije. 

Zadnje u nizu su informacije u vezi sa pritiscima na male dioničare u kompaniji Bosnalijek te pripremom potencijalnih novih aktivnosti od strane Tužilaštva Kantona Sarajevo usmjerenih na male dioničare. Izražavamo veliku bojazan za nastavak uspješnog poslovanja Bosnalijeka koji u ovom momentu hrani oko 800 uposlenika i njihove porodice te niže poslovne uspjehe godinama unazad, bez obzira na velike pritiske sa kojim je naročito suočen mjesecima unazad. 

Trenutno se, stoji u saopštenju, dešavaju vrlo čudne aktivnosti vezane za pokretanje istraga protiv određenih malih dioničara sa ciljem da se zloupotrebom pravosudnog sistema, zastrašivanjem nezakonito preuzme kompanija Bosnalijek. 

"Jasno nam je da se sve ovo dešava kao dio opšte hajke na dioničare, a prije toga čini nam se i na direktora Bosnalijeka. Smatramo da ove aktivnosti ukazuju i na dodatna konstruisanja navodnih krivičnih djela, ne samo našem generalnom direktoru, već i ostatku Uprave, a sve sa ciljem da se Društvo obezglavi kako bi određene strukture nesmetano zavladale kompanijom. Nepojmljivo nam je da se dešavaju aktivnosti koje imaju za cilj zatrašivanje sa ciljem podlijeganja pritisku određenih dioničara, a od strane drugih dioničara, koji na nezakonit i bahat način pokušavaju uvesti svoje upravljanje." 

Ustrajni smo, navode iz sindikalne organizacije Bosnalijeka u borbi za radna mjesta i naš Bosnalijek koji postoji već 71 godinu, ponosni smo na ono što smo do sada napravili, a posebno posljednjih godina i nećemo dozvoliti nikome da nas vrati godinama unazad, te da nas zadesi sudbina zaposlenika uništenih kompanija kojih već ima i previše i nećemo dozvoliti izrabljivanje naših radnika. 

"Naši uspjesi koje postižemo u zemlji i inostranstvu predstavljaju najsvjetliji primjer bosanskohercegovačke ekonomije i nećemo dozvoliti da nas zadesi sudbina nekada velikih i uspješnih kompanija u ovoj državi koje su propale ili lagano propadaju, zaključuje se u saopštenju sindikalne organizacije Bosnalijeka", kojeg potpisuje predsjednik Edhem Mulaosmanović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti