Vlada će pomoći sanaciju šteta od požara na Farmi "Milo Selo"

15.05.2022. 12:24 / Izvor: Akta.ba
milo selo

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem, posjetila je jučer Farmu "Milo Selo" nedaleko od Lukavca.

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem, posjetila je jučer Farmu "Milo Selo" nedaleko od Lukavca. Sa čelnicima farme razgovarano je o saniranju posljedica požara koji je početkom ove sedmice zadesio Farmu. Kako je rečeno, srećom, u požaru nije bilo ljudskih žrtava i spašena je većina životinja, ali materijalna šteta je ogromna. U podizanje ovog poljoprivrednog kompleksa za proizvodnju organske hrane, otkup zemljišta, ili, pak, gradnju savremene farme sa muzilicama, uloženo je oko 5 miliona maraka. U požaru je uništena štala, izmuzište i kompletna oprema, što je oko jedne petine uloženih sredstava, a zbog nedostatka infrastrukture otežana je dalja prehrana i opsluživanje životinja.

"Zbog razmjera štete, u prva dva tri dana nakon požara mi smo razmišljali da li da uopće nastavljamo sa djelatnošću ili da je prekinemo, ali zahvaljujući deklarativnoj podršci koju smo dobili u startu, odlučili smo da ubrzamo i saniramo sve ono što mi možemo u svojoj režiji uraditi. Vidite danas da smo sve već počistili i mi već radimo projektnu dokumentaciju za izgradnju novih objekata i nadamo se da će to prepoznati i šira zajednica kako bismo ovu vrstu projekta, koji nije primarno komercijalan, pomogla, te ohrabrila i nas i druge ljude koji imaju namjeru da započnu da se bave proizvodnjom hrane", rekao je vlasnik "Milog Sela" Izudin Čeliković.

Tokom posjete premijer Halilagić je obećao pomoć Kantonalne vlade, kako bi se očuvao brend, nastavila proizvodnja, ali i očuvalo više od 20 radnih mjesta u Milom Selu.

"Vlada Tuzlanskog kantona će već u utorak osigurati određena finansijska sredstva, kao interventnu i hitno pomoć u sanaciji ove štete. Ono što je također vrlo bitno danas reći jeste da ćemo u narednom periodu i naše politike pokušati mijenjati i usmjeriti ih prema dugoročnijem pristupu poljoprivredi i proizvodnji hrane naročito ove hrane koja nema cijenu, a to je organska, zdrava hrana i mislim da na tom polju moramo dati više i moramo raditi više kako bismo imali bolje i adekvatnije rezultate", kazao je danas premijer Halilagić.

milo selo

Inače, Farma Milo Selo se prostire na 25 hektara zemljišta u podnožju Ozrena. Kompletna proizvodnja kozjeg mlijeka i prerađevina, kao i domaćeg povrća i voća, zaokružena je u integrativni model. Kuriozitet je da su u vrijeme požara na Farmi, proizvodi Milog sela u Beogradu bili izloženi na međunarodnom sajmu, te da su tamo potvrdili svoj kvalitet. Koziji sir sa naše farme ocjenjen je vrhunskim te je osvojio drugu nagradu za kvalitet. 

"Dobili smo drugu nagradu ukupno u sirevima, ali s obzirom da je prvu nagradu osvojio kravlji sir, možemo sa sigurnošću reći da je najbolji kozji sir na Balkanu na Farmi Milo Selo. Nije to slučajno. Proteklih pet godina smo jako puno radili na razradi receptura i pravljenju kvalitetnih proizvoda i drago nam je da je to osim ovog našeg užeg područja prepoznalo i okruženje, te da smo postali brend u regionu", rekao je vlasnik Čeliković, ističući da su sve to dodatni razlozi da se Farma obnovi i nastavi svoj rad.

Delegaciju Vlade TK su, uz premijera Halilagića, činili ministrica zdravstva Dajana Čolić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić i ministar privrede Edin Duraković.

Već iduće sedmice, u nedjelju, 21.maja, na Farmi Milo Selo planiran je "piknik dan", otvorena manifestacija i porodično druženje u prirodi. Prilika je to da građani dođu, uživaju u čistom zraku i prirodnom ambijentu, ali istovremeno i pruže podršku revitalizaciji Farme.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti