Savez općina i gradova: Apelacija Ustavnom sudu zbog Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH

17.05.2022. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Savez općina i gradova

Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine bit će upućena apelacija povodom Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH.

Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine bit će upućena apelacija povodom Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH, kojim je bez konsultacija sa Savezom i jedinicama lokalne samouprave nametnuta obaveza da lokalne zajednice, ali i druge javne ustanove, svake godine vrše eksternu reviziju njihovog poslovanja.

To je saopćio navedeni savez nakon što je na trećoj sjednici Predsjedništva te asocijacije, održanoj 10. maja, donesena odluka o upućivanju apelacije Ustavnom sudu.

Predsjedništvo Saveza je tom prilikom razmatralo brojna pitanja od značaja za jedinice lokalne samouprave, poput aktivnosti vezanih za izradu metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, u čijoj izradi učestvuju i predstavnici Saveza.

Predsjedništvu su prezentirani i izvještaji sa sjednica skupštinskih komisija Saveza na kojima su, između ostalog, razmatrani pitanje naknada koje komercijalne banke obračunavaju na prekomjernu likvidnost te inicijativa za uspostavljanje Mreže internih revizora općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine ove godine obilježava 50 godina rada, pa je tim povodom za 14. juni u Neumu biti održana svečana sjednica na kojoj će biti dodijeljene plakete za kontinuiran doprinos u razvoju i unapređenju lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini i plakete za doprinos u razvoju Saveza općina i gradova FBiH.

Na sjednici Predsjedništva bilo je riječi i o različitim projektnim aktivnostima u čijoj provedbi učestvuje Savez, kao što su projekti "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", "Socijalna prava za ranjive grupe", kao i druga bitna pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti