Rano otkrivanje raka: Objavljen poziv ustanovama za sufinansiranje preventivnih pregleda

17.05.2022. 15:11 / Izvor: Akta.ba
javni poziv institucijama

po prvi put počinju preventivni pregledi u okviru pilot projekta „Rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i kolorektalnog Ca“ u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo.

Primarni cilj Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za ovu godinu je podizanje svijesti stanovništva o očuvanju svog zdravlja. U skladu sa tim, po prvi put počinju preventivni pregledi u okviru pilot projekta "Rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i kolorektalnog Ca" u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo.

Kroz edukacije i edukativne kampanje uticat će se na stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda. Pored toga, bit će sprovedena sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića materice i raka debelog crijeva.

LJEKAR PREGLED

 

Ministarstvo zdravstva je u tu svrhu raspisalo Javni poziv za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imaju sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS. Dodatne informacije o Javnom pozivu zainteresirani mogu pronaći na službenoj stranici ministarstva www.mz.ks.gov.ba i Vlade KS.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave.

Realizacijom ovog projekta očekuje se da će se pregledati po 4.000 zdravih žena i muškaraca sa područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti, kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje ovih bolesti.

Sredstva za ovu namjenu planirana su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2022. godinu i iznose ukupno 750.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti