Obrtnici Srednjobosanskog kantona predstavili svoje proizvode i usluge na "Grapos Expo 2022"

18.05.2022. 12:14 / Izvor: Akta.ba
Obrtnička komora Srednjobosanskog
OTVORI GALERIJU

Obrtnička komora Srednjobosanskog kantona iskoristila je podršku Ministarstva privrede SBK i svoje obrte predstavila na ovogodišnjem sajmu poduzetništva i obrta "Grapos Expo 2022" u Gračanici.

Obrtnička komora Srednjobosanskog kantona iskoristila je podršku Ministarstva privrede SBK i svoje obrte predstavila na ovogodišnjem sajmu poduzetništva i obrta "Grapos Expo 2022" u Gračanici.

Dijana Biletić, predsjednica Obrtničke komore SBK/KBS za Akta.ba je kazala da nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom svoje proizvode I obrte ponovo mogu predstaviti javnosti, ovaj put na sajmu u Gračanici.

“Na sajmu Grapos Expo 2022. predstavljamo naše obrtnike koji čine srce Komore. Za našim štandom imamo preko 15 različitih proizvoda različitih obrta ili obrtnika, koji iz određenih razloga nisu u mogućnosti da predstave svoje proizvode ili usluge. Komora se potrudila da na ovaj način za sve zainteresirane omogući da se pokažu kroz obrtničku priču koju smo predstavili na sajmu”, kazala je Biletić.

U SBK posluje negdje blizu 3000 obrta.

Na štandu Komore našli su se obrti iz cijelog Kantona. Tako je svoje proizvode predstavila obrtnica iz Fojnice koja pod svojim obrtom “Eko Iva” proizvodi kravlji sir i brendirane kekse “Šapice”, tu je zatim krojački salon “Evelin” iz Busovače koji je predstavio svoju paletu svilenih gumica za kosu i drugih ukrasa rađenih od čiste svile ali i torbica. Svoje foto albume i okvire za slike predstavio je obrt “Bahra” iz Jajca. Na štandu Komore se mogu naći i zanimljive kožne torbice i novčanici koji su ručni rad obrtnice iz "Galanterija" Travnik, proizvodi obrta "Štampa" iz Bugojna ali i Obrt AR iz Travnika koji se predstavlja s svojim novitetima-kućnim papučama i torbama koje su rađene ručno.

Najviše pažnje plijenio je štand obrta “Beaver - everything for kids” koji se predstavio sa svojim unikatnim, drvenim, ekološkim proizvodima za dijecu. Među njihovim proizvodima se nalaze pametne ploče, namještaj, police, tanjiriči za hranu i druge zanimljive igračke.

Obrt “Tatarević” se predstavio sa najkvalitenijim pčelinjim proizvodima, Obrt 4E & 1S iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja predstavio je tradicionalno napravljen sok od ruže i ružine vodice za tijelo, Obrt Dar prirode iz Fojnice razne vrste prirodnih preparata, kapi, biljnih čajeva, a kovačnica Kraljević sa izuzetnim kovanim posuđem i alatkama za svakodnevni rad u kući i oko kuće. Svoje trenerke i obrt "Andreas any Designe" predstavio je i mladi dizajner Andreas Antić iz Kiseljaka.

Tu je još nekoliko obrta iz oblasti metalne, tekstilne industrije i namještaja koji su zahvaljujući partnerstvu OK-e s Grapos Expo a uz podršku Ministartsva provrede SBK/KSB, dobili prostor i za samostalno izlaganje obrtnika al i jednog pravnog lica.

Biletić kaže da Komora na sve načine pokušava obrtnicima olakšati svakodnevni posao. Na raspolaganju su im za sva pitanja, informacije i rješavanje njihovih zahtjeva kada je poslovanje u pitanju, bilo da je riječ o zahtjevima za poreznu upravu, ministarstvo ili bilo šta drugo.

Članicama Komore aktivno pomažu i kada su poticaji i prijave na iste u pitanju. Za svoje obrtnike Komora organizuje i mnogobrojne edukacije kako bi se još više usavršavali i upoznali sa lakšim i samostalnim vođenjem poslovnih knjiga ali i sa aktuelnim zakonima koji se tiču obrta.

Uskoro pripremaju jedan projekat na zadovoljstvo, kako kažu, svih obrtnika.

“Riječ je o obrtničkim karticama za uštede, koje će im omogućiti korištenje određenih usluga ili kupovinu proizvoda po nižim cijenama. Do sada smo potpisali ugovore sa nekoliko kompanija. Nadamo se da će ih u budućnosti biti mnogo više i da ćemo svi zajedno na taj način omogućiti opstanak obrta”, govori Biletić.

Kaže da Komora u odnosu na neke prethodne godine sve više dobiva podršku obrtnika.

Obrtnicima su približili i predstavili šta rade i na koji način im mogu biti od koristi, što su oni prepoznali i svakodnevno dobijaju nove upite I interes za učlanjenje u komorski sistem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti