Obuka za profesore i profesorice: Novostečeno znanje iz hidraulike, pneumatike i tehnike livenja

18.05.2022. 14:15 / Izvor: Akta.ba
Nastavnici

U Hadžićima je prošle sedmice održana edukacija iz hidraulike, pneumatike i tehnike livenja za profesorice i profesore.

U Hadžićima je prošle sedmice održana edukacija iz hidraulike, pneumatike i tehnike livenja za profesorice i profesore mašinske grupe predmeta iz Srednjoškolskog centra Vogošća, Srednjoškolskog centra Hadžići, Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" iz Ilijaša i Mješovite srednje škole Tešanj.

Cilj edukacije je jačanje praktičnih kompetencija profesorica i profesora mašinske grupe predmeta kroz simulacije nastavnih časova. Poseban fokus se stavljao na sveukupno razumijevanje rada i upotrebe hidrauličko-pneumatiskih panela, te tehniku livenja.

Edukacijom je obuhvaćena stručna teorija i praktična obuka na Christiani, didaktičkoj opremi, koja sadrži osnovni pneumatski komplet Aventics i XITE Hydraulix 201.Teme kao što su teoretske osnove iz hidraulike i pneumatike, upoznavanje sa grafičkim simbolima hidrauličnih i pneumatskih komponenti prema standardu ISO 1219 te projektovanje osnovnih pneumatskih i hidrauličkih sistema sastavni su dio edukacije.

Nova saznanja će pomoći kvalitetnoj primjeni novih modularnih nastavnih planova i programa za zanimanja mašinske struke – obrađivač materijala na CNC mašini i mašinski tehničar za CNC tehnologije - prema međunarodnim standardima.

Obuka za profesore i profesorice mašinske grupe predmeta je realizovana u okviru projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“ kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime vlada Švicarske i SR Njemačke sa projektnim partnerima. Projekat podržava partnerske škole u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti