Delegacija predstavnika AmCham-a u Evropi prisustvovala godišnjoj US Conference 2022.

19.05.2022. 08:16 / Izvor: Akta.ba
AmCham

Izvršna delegacija predstavnika AmCham-a u Evropi je prisustvovala godišnjoj US Conference 2022 koja se održava od 9. do 13. maja.

Izvršna delegacija predstavnika AmCham-a u Evropi je prisustvovala godišnjoj US Conference 2022 koja se održava od 9. do 13. maja. Izvršni direktori i drugi predstavnici AmCham-a iz više od 30 zemalja Evrope okupili su se u delegaciji u glavnom gradu SAD-a, Washingtonu D.C., i Raleighu, Sjeverna Karolina.

Glavne teme ovogodišnje konferencije su transatlantska ekonomija i trgovina, aktuelni politički događaji i rusko-ukrajinski rat.

Zvaničnici AmCham-a su također razgovarali o energetskim, finansijskim i digitalnim pitanjima. Generalni sekretar, Nedim Hamzić, koji predstavlja AmCham BiH, je prisustvovao sastancima sa Department of Commerce, izvršnim potpredsjednikom i šefom Odjela za međunarodne poslove u Privrednoj komori SAD-a Myron Brilliant, zamjenicom državnog sekretara Wendy Ruth Sherman, Ambasadorom BiH u UN-u Svenom Alkalajem, APTCO Worldwide, United States Trade Representative, kao i drugim koji aktivno rade na poboljšanju poslovanja između SAD i EU.

Hamzić je prisustvovao i sastanku referenta za Zapadni Balkan. Također je održao sastanak sa Eminom Čohodarevićem, ministrom savjetnikom u Ambasadi Bosne i Hercegovine, te razgovarao o unapređenju saradnje i radu na razmjeni informacija o mogućnostima za nova ulaganja. Zahvalili su se Čohodareviću na saradnji i odličnoj podršci.

„AmChams in Europe“ je organizacija američkih privrednih komora koja djeluje kao glas više od 17 000 kompanija u Evropi i Evroaziji. Ova konferencija u SAD služi kao prilika za sticanje uvida u najnovije trendove u politici i poslovanju.

Prošle sedmice AmCham EU je također poslao delegaciju u Washington, DC na niz sastanaka sa predstavnicima sa sjedištem u SAD-u, uključujući Ministarstvo trgovine, State Department, Capitol Hill i poslovne grupe kao što je Američke trgovačke komore.

Diskusije su obuhvatile brojne teme, uključujući Vijeće za trgovinu i tehnologiju i multilateralni trgovinski sistem i poslužile su da se istakne važnost jakih odnosa EU-SAD. U današnjem globalnom kontekstu, važnije je nego ikad da dva partnera rade zajedno na rješavanju zajedničkih izazova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti