Potencijal neupitan: Brendirana "Hercegovačka trešnja" ide na regionalno i europsko tržište

20.05.2022. 08:10 / Izvor: Akta.ba
trešnja

Brendirana "Hercegovačka trešnja” ide na tržište s oznakom geografskog podrijetla, rekao je u četvrtak direktor "Jaffa Komerca" Nedim Badžak.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić jučer je u Mostaru otvorio Prvi "Dan mediteranskog voća", poručivši da je važnost domaće proizvodnje hrane i potrebe kreiranja dodatnih vrijednosti kojima se osigurava ekonomska stabilnost poljoprivrednih proizvođača i unapređuje ambijent za njihovo poslovanje, ove godine više nego ikada na listi prioriteta Vlade Federacije BiH.

"Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz ovogodišnji budžet planira podrške sektoru voćarstva kao i prerađivačima i liderima u otkupu voća, posebno kroz Projekat IFAD. Vrijednost hrane iz dana u dan, a posljedično krizama koje su pogodile svijet, rapidno raste i naši poljoprivredni proizvođači na takva stanja trebaju gledati kao na šansu za razvojem svojih poslovanja", kazao je ministar Dedić.

Inače, ova manifestacija se održava u okviru projekta "Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini", s ciljem promocije novog brenda “Hercegovačka trešnja”. 

Nedim Badžak, direktor kompanije Jaffa-Komerc iz Mostara i predsjednik klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju rekao je kako ova manifestacija ima za cilj promociju domaćeg mediteranskog voća. 

"Proizvodnja trešnje kao i promocija brenda ‘Hercegovačka trešnja’ upravo ima za cilj ukazati na razvojne potencijale koje omogućava uzgoj mediteranskog voća i iz toga razloga smo pokrenuli aktivnosti na osnivanju klastera proizvođača voća ovdje u Hercegovini", kazao je Badžak. 

Dodaje da je Jaffa-Komerc prva tvrtka u BiH koja je aplicirala na program 'develoPPP' i prva iz BiH koja je potpisala ugovor i na to su ponosni.

"Podijeljeno je preko 7.500 sadnica trešanja za 90 kooperanata i to je jedan segment posla koji radimo", rekao je Badžak.

badžak

Istaknuo je kako osim GIZ-ovog projekta, rade i s IFAT projektom i Federalnim ministarstvom poljoprivrede te kako imaju veliku mrežu kooperanata.

"Danas se otišlo korak dalje, pa smo 'Hercegovačku trešnju' brendirali i kao takvu ćemo je pustiti na tržište, da se zna odakle dolazi, njeno geografsko podrijetlo i kvaliteta, kako bi naši kupci u BiH, regiji i EU bili sigurni šta kupuju", zaključio je Badžak.

Manifestaciju su posjetili i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sa svojim zamjenicima Jelkom Milćević i Veskom Drljačom te ministrom Josipom Martićem a tokom manifestacije prisutna publika imala je priliku pogledati promotivni videospot o najznačajnijim činjenicama o trešnji i potrebi za njenim brendiranjem.

"Ovo podneblje je poznato po uzgoju mediteranskog voća, posebno trešnje, i vrijednim ljudima.  Od izuzetnog značaja za sve naše građane je ulaganje i podrška domaćoj proizvodnji, posebno proizvodnji hrane u ovim izazovnim vremenima", kazao je premijer Novalić. 

Projekat "Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini" je produkt razvojnog partnerstva s Jaffa-Komerc d.o.o., a koji se realizira u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

U sklopu ove manifestacije održana je i panel diskusija na temu “Potencijali Hercegovačke trešnje”, tokom koje su se obratili predstavnici javnog sektora, proizvođača, kupaca, akademske zajednice i međunarodne organizacije.

Pored federalnog ministra Šemsudina Dedića, na panel diskusiji govorili su Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerc, Slaviša Jovanović, savjetnik na projektu “Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini” iz GIZ GmbH, Jasmina Aliman, prof. dr. poljoprivrednih nauka i Asim Hadžić, direktor MDDI Grupe u Bosni i Hercegovini. 

Zainteresirana javnost imala je priliku da posjeti štandove mediteranskog voća te se pobliže upozna s IT trendovima u oblasti  poljoprivrede. 

trešnja

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti