Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona pokrenulo istragu o regulacionim planovima grada Zenice

24.05.2022. 07:53 / Izvor: BHRT
regulacioni planovi

Dvije neformalne grupe građana Zenice, "Pokret za preokret" i "Čuvari Zenice", proteklih nekoliko mjeseci javnost upozoravaju na brojne nezakonitosti koje se odnose na prostorne planove u Zenici.

Dvije neformalne grupe građana Zenice, "Pokret za preokret" i "Čuvari Zenice", proteklih nekoliko mjeseci javnost upozoravaju na brojne nezakonitosti koje se odnose na prostorne planove u Zenici. Organizirani su i mirni protesti građana na kojima je objavljeno da neki od nedavno usvojenih prostornih planova nisu dobili saglasnost viših instanci. U sve je uključeno i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kanton (ZDK) u kojem je formiran predmet nakon prijave o mogućim nezakonitostima u donošenju pojedinih prostornih planova u Zenici.

Kantonalno tužilaštvo ZDK, nakon prijave neformalne grupe građana Zenice "Pokret za preokret", formiralo je predmet koji se odnosi na ispitivanje navoda iz prijave o, kako je navedeno, nezakonitim radnjama u donošenju regulacionih planova u Zenici, potvrđeno je za BHRT u ovoj pravosudnoj instituciji. Prijava je podnesena protiv više osoba koje su uključene u proces donošenja i kontrole prostornih planova u Zenici.

"U prijavi se navodi da su isti počinili krivičina djela Zloupotreba položaja i ovlaštenja, Nesavjestan rad u službi, te druga djela propisana Kaznenim zakonom Federacije BiH. Postupak se nalazi u fazi prijave. U cilju zaštite donošenja konačne tužiteljske odluke, u smislu odredbe 6. Zakona o slobodi pristupa informacijama Federacije BiH, više informacija o predmetu ne možemo dati", saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

Jedan od aktivista "Pokreta za preokret", zenički arhitekta Boris Britvar, posebno ističe činjenicu da su prije obraćanja istražnim organima bili suočeni sa nezainteresiranošću inspekcijskih organa na svim nivoima koji su se, kako ističe naš sagovornik, proglasili nenadležnim.

"U ovom trenutku se prostorno-planski dokumentu rade isključivo za potrebe građevinske mafije, ne vodeći računa o bilo kakvim javnim i društvenim sadržajima tipa škola, obdaništa, sportskih terena...nego se u iste ucrtavaju samo soliteri i neboderi koje bi trebalo da gradi građevinska mafija", kaže Boris Britvar, Neformalna grupa građana "Pokret za preokret" Zenica.

Aktivisti okupljeni u "Pokret za preokret" i "Čuvari Zenice" organizirali su i mirni protest ispred Gradske uprave Zenica nakon kojeg su Gradskom vijeću Zenica dostavili četiri zahtjeva. Prvi zahtjev je stavljanje van snage, kako navode, nezakonitih Nacrta Regulacionih planova "Trg Alije Izetbegovića", "Kamberovića ravan i padina" i "Crkvice".

"Zatim poništavanje nezakonito usvojenih Regulacionih planova 'Trg rudara' i 'Centar 2', treći zahtjev je pokretanje inicijative za izmjenu prostornog plana Grada Zenice s ciljem preispitivanja isplativosti izgradnje sedam hidrocentrala i naš četvrti zahtjev jeste proglašavanje javnog interesa nad poslovnom zonom 'Zenica-jug'",kaže Nadira Berbić, aktivistkinja Neformalne grupe "Čuvari Zenice".

Priliku da se izjasne o zahtjevima aktivista navedenih neformalnih grupa građana Zenice, ukoliko budu uvršteni na dnevni red, vijećnici će imati priliku na sjednici zakazanoj za narednu sedmicu. Na naš pismeni upit za izjavu, odnosno stav po pitanju navedenih optužbi o navodnim nezakonitostima u donošenju regulacionih planova iz Gradske uprave Zenica nismo dobili nikakav odgovor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti