Nikad manje ljudi na pijacama, više ni penzioneri "nisu vjerni"

24.05.2022. 08:45 / Izvor: N1
Pijaca

Nestašica hrane zasad nije problem, ali jesu puni stolovi na tržnicama, bez kupaca. Trgovci kažu - nije do cijena, problem je u slaboj kupovnoj moći građana.

Nestašica hrane zasad nije problem, ali jesu puni stolovi na tržnicama, bez kupaca. Trgovci kažu - nije do cijena, problem je u slaboj kupovnoj moći građana.

Puno voća i povrća. Ali nema cijena. Sklonjene su. Tjeraju kupce. U nedostatku novca, čini se, građanima sve djeluje skupo.

Gužvi na pijaci nema. Ali ne zato što su cijene veće, već što, kažu građani, sve manje novca u džepu imaju za potrošiti na ovom mjestu.

Naila Alispahić i Muhamed Hamamdžić na grbavičkoj pijaci rade 30 godina i posla, kažu, nikada manje nije bilo. Penzioneri su im posljednjh godina bili vjerni. A i njih je sada sve manje.

"Skuplja struja, skuplja voda, plin, sve poskupljuje, i narod dok plati to nema ovamo da kupi", govori nam Naila Alispahić.

"Ali nije pijaca ovo što kažu baš preskupa, nije, evo ja ti kažem, ja imam novine 10 godina unazad i neki dan sam poredio, ma nije to ništa puno skupo", tvrdi nam trgovac Muhamed Hamamdžić.

A o tome kako doživljavaju trenutne cijene pitali smo i kupce.

"U odnosu na plate kako ne rastu 10 godina i više a penzije pogotovo, sve je preskupo", odgovaraju nam neki od njih.

Kod nekih su određeni proizvodi i pojeftinili

U malo boljoj poziciji su oni koji imaju redovne mušterije. Poput Džemile. Na njenom stolu sve domaće, sa, kaže, istim cijenama. Određeni proizvodi čak su i pojeftinili.

"Luk je dvije marke, mladi luk je dvije marke, krompir je dvije marke – i prošle godine je u ovo doba bio dvije marke, i luk i krompir, evo npr. salata je kilogram tri marke, i prošle godine je isto bila, kilogram boranije naše hercegovačke je 6 maraka je bila i prošle i ove godine", navela nam je Džemila.

Slična situacija je i na pijacama u drugim gradovima. Solidna prodaja na kraju radnog dana na banjalučkoj pijaci. Niže cijene, ali manja i posjećenost.

"Kupus – opala mu je cijena, krastavcu je opala cijena, krompiru je opala cijena, jedino su mahune na cijeni, i patlidžan, i on je skup a ovo je ostalo sve solidno", govore nam tamošnji trgovci.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti