Požar u Austrothermu: Situacija donekle pod kontrolom, nema povrijeđenih

24.05.2022. 12:17 / Izvor: Akta.ba
požar

Nema povrijeđenih, niti stradalih u vatrenoj stihiji koja je zahvatila fabriku otvorenu 2008. godine od strane austrijskog investitora.

Fabriku austrijske firme Austrotherm u Bihaću, u Bosni i Hercegovini, jutros je zahvatio veliki požar, a riječ je o pogonu za proizvodnju stiropora.

Adnan Beganović, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona je kazao da su policijske i vatrogasne ekipe na terenu i da se nastoji ugasiti vatra.

"Od kako smo jutros telefonski obaviješteni, svi raspoloživi timovi su na terenu. Pomogli smo prilikom evakuacije zaposlenih, koji su u trenutku izbijanja požara bili u radnoj smjeni. Potpuno smo organizirali kontrolu pristupa objektu, kao i svih pristupnih puteva i okolnih saobraćajnica. Nemoguće je trenutno govoriti o uzrocima požara, s obzirom da se uviđajnim radnjama pristupa tek nakon što požar bude u potpunosti ugašen", rekao je Beganović.

Saobraćaj na dijelu puta uz fabriku u naselju Turija je zatvoren, a o požaru je obaviješteno i kantonalno tužilaštvo koje je izdalo nalog o vršenju uviđaja odmah po gašenju požara.

Šef Gradske civilne zaštite Edin Kulenović naglasio je kako je požar već sada donekle pod kontrolom, te da je najvažnije da nema povrijeđenih.

"Od sedam sati i 15 minuta borimo se sa ovim katastrofalnim požarom. Angažirane su apsolutno sve jedinice iz grada Bihaća, a u pomoć su nam pristigli i članovi Vatrogasne jedinice Cazin. Konkretno kada je u pitanju vatrena stihija, mogu reći da je situacija već donekle pod kontrolom. Očekujem kako će kroz nekoliko sati požar biti u potpunosti ugašen", kazao je Kulenović za Fenu. 

Stanovništvo svih okolnih naselja već je upozoreno da što manje vremena provodi na otvorenom, te im je onemogućeno zadržavanje u blizini zapaljenog kompleksa.

"Osnovna djelatnost ove firme je bila proizvodnja termo izolacije, konkretnije stiropora. Svima je onda jasno koliko to otežava situaciju vatrogascima, ali je uslovilo i jasno upozorenje građanima u svim okolnim gradskim naseljima. Jako je rano govoriti o bilo čemu, međutim sasvim je jasno da je materijalna šteta ogromna. Kompletan poslovni kompleks je bio zahvaćen vatrom", dodao je šef Civilne zaštite Grada Bihaća.

Austrotherm je inače austrijska firma s bihaćkom adresom i zapošljava više od 50 radnika. Osnovna djelatnost je proizvodnja termoizolacionih ploča, a do sada je izuzetno uspješno poslovala kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti