Tvornica cementa Kakanj: Prošlogodišnja dobit od 21,7 miliona KM ide u neraspoređenu dobit

25.05.2022. 14:39 / Izvor: Akta.ba

Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj, čiji je većinski vlasnik prestižni njemački proizvođač građevinskih materijala, HeidelbergCement, održala je danas redovnu Skupštinu dioničara.

Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj, čiji je većinski vlasnik prestižni njemački proizvođač građevinskih materijala, HeidelbergCement, održala je danas redovnu Skupštinu dioničara. Na Skupštini je bilo zastupljeno lično ili putem punomoći 96,03 % dionica. Na Skupštini se odlučivalo o usvajanju godišnjeg izvještaja, imenovanju vanjskog revizora, izglasavanju povjerenja članovima Nadzornog odbora, kao i o raspodjeli dobiti. 

Dioničarima se ispred Uprave Tvornice cementa Kakanj obratio Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku, te predstavio rezultate i postignuća kompanije u prethodnoj godini.

muidža

"Zahvaljujući nastavku izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, te zahvaljujući našim strateškim investicijama u nove cementne terminale i betonare u BiH i Hrvatskoj smještene u najznačajnijim urbanim centrima, a najviše zahvaljujući vrijednom angažmanu naših rukovodilaca i radnika, proteklu smo godinu završili sa izvrsnim rezultatima. Ostvarili smo prodaju od 636.000 tona cementa i time ponovo postigli najbolji rezultat u prethodnoj deceniji, a posebno je značajno i povećanje izvoza za 13 posto u odnosu na raniju godinu."

Muidža je također istakao da je Tvornica cementa Kakanj, kao poslovni lider održivog razvoja u BiH, nastavila sa dugoročnim ulaganjima u zaštitu okoliša i lokalnu zajednicu, te je ponovo dobila okolinsku dozvolu za sva svoja postrojenja za narednih pet godina.

"Sada smo veoma dobro pozicionirani da nastavimo s našim ekološkim projektima, posebno onima na smanjenju CO2, što uključuje i povećanje upotrebe alternativnih goriva, kao i novih visokokvalitetnih, zelenih, ekoloških tipova cementa i betona u kojima leži budućnost građevinarstva", kazao je Muidža. 

Nadzorni odbor je predložio a Skupština dioničara Tvornice cementa Kakanj usvojila odluku da se ostvarena dobit iz prethodne godine u iznosu od 21,7 miliona KM usmjeri u neraspoređenu dobit društva. Skupština dioničara je izglasala povjerenje članovima nadzornog odbora u sastavu Janos Szarkandi, Thomas Spannagl i Ernest Jelito. Za vanjskog revizora izabrana je kompanija PricewaterhouseCoopers Tax and Advisory d.o.o. Sarajevo. Skupština je također usvojila i Godišnji izvještaj koji uključuje finansijski izvještaj, konsolidovani finansijski izvještaj, Izvještaj nezavisnog revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti