Prednacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije nije dostupan na uvid

26.05.2022. 12:31 / Izvor: Akta.ba
ZAKON

Pripremljen je Prednacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, međutim, isti trenutno nije moguće dobiti na uvid, saznaje Akta.ba.

Pripremljen je Prednacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, međutim, isti trenutno nije moguće dobiti na uvid, saznaje Akta.ba.

Naime, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije provodi pripremne aktivnosti kako bi se Prednacrt Zakona o korištenju obnovljviih izvora energije uputio prema vladi, a na upit portala Akta.ba da se dostavi nacrt Zakona odgovorili su kako to nije moguće.

"Obavještavamo Vas da je ovo Ministarstvo pripremilo Prednacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i da se trenutno provode pripremne aktivnosti kako bi se Prednacrt zakona uputio prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, te kako bi Vlada utvrdila Nacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i koji bi uputila u daljnju proceduru usvajanja prema Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Uvažavajući prethodno navedeno, nismo u mogućnosti dostaviti Vam Nacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne", pojašnjeno je u dopisu kojeg potpisuje Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. 

Da podsjetimo, nacrt Zakona o obnovljivim izvorima energije Brčko distrikta BiH je odobren na 55. redovnoj sjednici vlade, a novi Zakon je usvojen i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kako je ranije istaknuto, novi Zakon o obnovljivim izvorima energije u FBiH bi trebao omogućiti sistematično planiranje energetskom sektoru, pružiti bolji pravni okvir za njegovo funkcionisanje, uvesti nove djelatnosti na tržištu i pomoći investitorima da realizuju svoje projekte uz istovremeno osiguravanje visokog nivoa zaštite okoliša.

E.S.
 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti