Veliko ostvarenje: Univerzitet SSST jedini u BiH sa odobrenim Horizon Europe projektom

28.05.2022. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Univerzitet SSST

Još jedan veliki uspjeh na istraživačkom polju za Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST) dolazi u vijesti o dodjeli sredstava za projekat Equality Diversity and Inclusion for Research Enhancement in Bosnia Herzegovina - EDIRE.

Još jedan veliki uspjeh na istraživačkom polju za Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST) dolazi u vijesti o dodjeli sredstava za projekat Equality Diversity and Inclusion for Research Enhancement in Bosnia Herzegovina - EDIRE, u okviru programa Twinning Western Balkans, segmenta jednog od najprestižnijih naučnoistraživačkih grantova u svijetu – Horizon Europe.

Milionski istraživački projekti

Projekat u vrijednosti od 1.486.125 eura, sa četiri saradnička univerziteta iz Italije, Španije, Irske i Francuske i Univerzitetom SSST na čelu, ostvario je iznimno visoku ocjenu sa 13,5 bodova od maksimalnih 15 stručne komisije Evropske unije, a ujedno je i jedinim Horizon Europe projektom dodjeljenim jednoj instituciji sa područja Zapadnog Balkana.

Na čelu tima je profesorica sa Odsjeka za kompjuterske nauke i informacijske sisteme Univerziteta SSST, prof. dr. Jasminka Hasić Telalović, sa dugogodišnjom istraživačkom karijerom na polju data science, umjetne inteligencije, bioinformatike, algoritama i mašinskog učenja, te istraživačkoj ulozi u nizu visokoprofiliranih projekata Evropske unije. Iako je učestvovala na projektima slične složenosti, ovo je prvi put da se ostvaruje u ulozi voditeljice Horizon projekta:

“U akademskom svijetu, raditi na ovakvom projektu znači veliki uspjeh, ali i izazov. S obzirom na to da je bh. znanstvena zajednica poprilično limitirana nedostatkom adekvatnih sredstava za istraživački rad, to objašnjava i  činjenicu da vrlo često kaskamo za našim zapadnobalkanskim kolegicama i kolegama koji već sa sigurnošću osnivaju timove i idejna rješenja za vrlo kompleksne projekte. Smatram da je Univerzitet SSST prava institucija koja može iznijeti ovako veliki posao u naredne tri godine, te učvrstiti svoju reputaciju jedne dinamične naučnoistraživačke platforme ne samo u regiji, već i u svijetu”, kazala je Hasić Telalović.

U naredne tri godine, projektni tim će raditi na razvijanju istraživačke saradnje u konzorciju sa četiri visokoprofilirane svjetske istraživačke institucije, sa konačnim ciljem jačanja istraživačkih kapaciteta i institucionalnog naučnog profila Univerziteta SSST, naročito kroz prizmu jednakosti, diverziteta i inkluzije.

Era novih obrazovnih poduhvata

Univerzitet SSST je ostvario izuzetne uspjehe kroz svoje projektne aplikacije u posljednjih godinu dana, te trenutno radi na tri velika projekta Erasmus+ mreže, uz ostale internacionalne grantove. Također, jedini su univerzitet u Bosni i Hercegovini, kojem je odobrena aplikacija za Jean Monnet program Evropske unije. Sa iskusnim i ambicioznim naučnoistraživačkim kadrom, izuzetno jakom saradničkom mrežom i projektima koji spajaju inovacije i tehnologije, Univerzitet SSST razvija jedinstvene programe koji će doprinijeti razvoju znanstvene strukture u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti