Održan sajam privrede "Ekspert": Mladima predstavljeni primjeri dobrih praksi uspješnih privrednika

30.05.2022. 15:13 / Izvor: Akta.ba
SES SAJAM
OTVORI GALERIJU

Foto: Akta.ba

Srednja ekonomska škola Sarajevo organizirala je danas Dan otvorenih vrata tokom kojega je održan i sajam privrede "Ekspert".

Srednja ekonomska škola Sarajevo organizirala je danas Dan otvorenih vrata tokom kojega je održan i sajam privrede "Ekspert".

Sajam privrede "Ekspert" edukativan je sajam ekonomije, rada i trgovine koji je škola organizirala saradnji sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo, kao i Udruženjem "Prijatelji Srednje ekonomske škole".

Namjera organizacije sajma je da se mladima predstave primjeri dobrih praksi uspješnih privrednika.

Amira Kadrispahić, direktorica Srednje ekonomske škole Sarajevo u razgovoru za portal Akta.ba kaže da je sajam puno više od klasičnog sajma i da je naglasak na kreativno-edukativnom dijelu.

"To jasno kazuje da smo htjeli teorijska saznanja naših učenika i učenica pretočiti u praksu. Sajam je značajan jer ih želimo povezati sa tržištem rada i da osjete kako je u stvarnosti i realnom sektoru", navodi direktorica škole.

Dodaje da učenicima ovo nije prvo iskustvo, jer već dugi niz godina u školi implementiraju dualni sistem obrazovanja gdje učenici tačno propisani broj dana borave u poslovnicama banaka gdje rade šest sati i tokom kojeg dobijaju određenu novčanu naknadu.

SAJAM SEŠ

 

"Radimo sve da budemo u trendu i u skladu s vremenom, tehnološkim i tehničkim napretkom, a posebno ovom savremenom nastavom koja je izuzetno kreativna i koja dozvoljava mladima da slobodno promišljaju, da kritički reaguju, logički zaključuju i slobodno iznose svoje stanove. Naš imperativ je isključivo odgoj, kada govorimo o slobodi govora i mišljenja, to jasno podrazumijeva dostojanstvo ili onaj obraz iz obrazovanja", istakla je Kadrispahić.

Govoreći o imperativu dualnog zanimanja, kaže da se jedno zanimanje ne može forsirati dugo godina, a to je do sada bio bankarski tehničar.

Upravo zbog potreba tržišta rada, dodaje, Srednja ekonomska škola priprema nova zanimanja koja će učenicima omogućiti praksu i u drugim sektorima, osim bankarskom.

Dualni sistem obrazovanja ove godine završava prva generacija učenika, a pojedine poslovnice banaka su pokazale zainteresovanost i za njihovo zapošljavanje. 

"Nije to neki zavidan broj, ali je svakako rješenje za pojedinačne slučajeve pogotovo jer su prepoznate njihove vještine i kompetencije", naglavašava ona, ističući da će uvođenje novih zanimanja biti vođeno idejom da mlade generacije spoznaju da i u Bosni i Hercegovini postoje oni koji misle na njih i o njima. 

Inače, neki od ciljeva sajma "Ekspert" su da učenici škole teorijska znanja povežu sa praktičnim radom, uče o poduzetništvu, te da se stvori jaka konekcija između škole i ekonomske zajednice.

SAJAM EKSPERT

 

Jedan o učesnika sajma je bio i Salon bankarske opreme d.o.o. Sarajevo koji predstavlja sigurnosna rješenja za novac.

"Budući da se bavimo opremanjem banaka sigurnom bankarskom opremom danas će učenici imati priliku da se upoznaju sa rješenjima sa kojima će se kao bankarski tehničari u svom poslu sigurno susretati. Imat će priliku da vide kako funkcionišu i kako će moći da ih koriste", kazao je Tarik Krupalija, serviser u SBO.

Neki od ostalih učesnika su Mikrokreditna fondacija "Partner", pekara "Zlatno zrno", DermaLab, Pčelarstvo Strgačina, BBI banka, ASA banka, NLB banka, Turistička zajednica KS, Sparkasse banka, Dobra knjiga, Procredit banka…

"Vjerujemo da je ulaganje u znanje kapital koji ostaje društvu i koji pomaže našem razvoju. Danas smo ovdje kako bi  podržali održavanje Sajma i mladim ljudima prezentirali dobre poslovne prakse i predstavili im na praktičnim primjerima poslove koje obavlja bankarski službenik", kažu u BBI banci, koja kao društveno odgovorna institucija na različite načine pomaže mladima u njihovom procesu obrazovanja.

Pored navedenih, na sajmu je učestvovao i Vispak sa velikom džezvom, te veliki broj posjetilaca, predstavnici Općine Novo Sarajevo, Novi Grad, generalni direktor Crvenog polumjeseca, predstavnici Ministarstva obrazovanja, predstavnici i učenici iz svih osnovnih i srednjih škola KS.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti