Rad ekspertskog tima za Trgovsku goru i dalje blokiran: Nedostatak novca koči istraživanja

01.06.2022. 08:15 / Izvor: Glas Srpske
Čerkovac

Vlasti BiH, odnosno nadležne institucije i stručni timovi zbog nedostatka novca još nisu započeli istraživanja koja su neophodna za izradu studije uticaja na životnu sredinu odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Vlasti BiH, odnosno nadležne institucije i stručni timovi zbog nedostatka novca još nisu započeli istraživanja koja su neophodna za izradu studije uticaja na životnu sredinu odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, a koje hrvatske vlasti uveliko pripremaju za upotrebu.

Kaže ovo predsjedavajući ekspertskog tima BiH koji se bavi slučajem “Trgovska” Emir Dizdarević navodeći kako nedostatak novca blokira rad ovog tima, utvrđene projektne zadatke i  raspisivanje javnih poziva.

"Agenciji za nuklearnu bezbjednost, koja rukovodi ovim ekspertskim timom, još nije odobren budžet za rad. Tražili smo 1,1 milion maraka, od čega bi dio tog novca otišao na takozvani nulti monitoring za dio teritorije za koji smatramo da je sporan. Naravno, potrebno je uraditi i finansirati i geološka, hidro, geofizička i seizmička istraživanja. Tim profesora je već napravio projektni zadatak. Sve to bi koštalo oko 450.000 maraka", kaže Dizdarević dodajući da bi ovaj novac mogao biti obezbijeđen iz sredstava posebnih namjena.  

Kako je istakao, ovaj tim bez adekvatnih odluka Savjeta ministara i neophodnih finansijskih sredstava ne može ništa uraditi, pa ni pokrenuti proces javnih nabavki koji bi omogućio angažovanje stručnih timova koji bi izvršili planirana istraživanja o eventualnom negativnom uticaju ovog odlagališta nuklearnog otpada koje se nalazi na samoj granici Hrvatske, a koje bi moglo ugroziti život u 13 opština i zdravlje oko 250.000 ljudi koji žive pored rijeke Une.

"Nažalost, vrijeme prolazi. Hrvatska je već odmakla u svojim planovima. Imam informaciju da su nedavno obavili i određena bušenja i to na dubini od 220 metara, a što je ispod nivoa rijeke Une. Šta su ona pokazala, kakav je geološki sastav tla, za sada mi nije poznato. Ali je očigledno da bismo i mi morali sprovesti slične radnje, jer su ovakva i slična istraživanja jedina mjerodavna da daju odgovor da li je neki objekat bezbjedan za skladištenje opasnih materija, a pogotovo nuklearnog otpada iz NE “Krško”", rekao je Dizdarević.

Kako je pojasnio, kada bi pomenuti novac sutra “legao”, bilo bi potrebno bar par godina da se izvrše sve procjene uticaja na životnu sredinu.

"Uzorkovanja je potrebno izvršiti u uslovima svih godišnjih doba. Primjera radi, Hrvatska je predvidjela da taj dio istraživanja traje dvije godine", naveo je Dizdarević.

Naglasio je i da je nešto bolja situacija kada je u pitanju rad pravnog tima, koji je imao zadatak da pripremi strategiju kojom bi bili zaštićeni interesi BiH u slučaju gradnje odlagališta nuklearnog otpada na mjestu nekadašnje kasarne na Trgovskoj gori.

"Ona je urađena i ovaj dokument bi trebalo da bude razmatran na sjednici Savjeta ministara BiH zakazanoj za 6. jun", dodao je on.

Kaskanje

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača upozorava da su sporni dosadašnji potezi vlasti u BiH u vezi s namjerama Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora skladišti radioaktivni otpad iz NE "Krško". Kako je pojasnio, koliko god da se trude nadležni u ovoj lokalnoj zajednici, vlasti Republike Srpske i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac "uvijek se kasni u odnosu na Hrvatsku".

"Prošlo je gotovo 18 mjeseci kako imamo ekspertski i pravni tim, a tek sada imamo najavu da ćemo dobiti strategiju koja će odrediti pravno djelovanje. Sa ovim pitanjem ne možemo se ponašati nonšalantno. Bojim se da će kaskanje biti još veće i da se nećemo na pravi način suprotstaviti namjerama Hrvatske", rekao je Drljača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti