Košarac: Donijeti jedinstvenu odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta

01.06.2022. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Oblovina

Ministar Košarac smatra da o pitanju privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta treba usvojiti jedinstvenu odluku.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac smatra da o pitanju privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta treba usvojiti jedinstvenu odluku.

Stoga ima namjeru naredne sedmice održati sastanke s predstavnicima nadležnih ministarstava i privrednih komora kako bi usaglasili model i pokrenuli procedure definiranja odluke koja bi rezultirala zabranom izvoza tih sortimenata.

Podsjetio je da su u prethodnom periodu predlagana rješenja koja se odnose na uvođenje zaštitnih mjera, poput odluke o privremenoj zabrani izvoza oblovine, kako bi se pomoglo domaćoj drvoprerađivačkoj industriji, koja se godinama suočava s problemom nedostatka sirovine na tržištu, ali ona nisu podržana.

"Svjestan da enormno povećanje cijena energenata predstavlja ogroman problem za naše građane, kao i privrednu zajednicu, smatram da je vrlo važno podržati i prihvatiti inicijative nadležnih entitetskih ministarstava koje idu u pravcu uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta", dodao je Košarac.

Košarac smatra da je uvođenje ovih zaštitnih mjera dobar model i najbolji pokazatelj zaštite domaće proizvodnje i interesa građana te usmjeriti napore da se osgura da sirovina ostaje u Bosni i Hercegovini u korist domaće drvoprerađivačke industrije.

"To će istovremeno omogućiti i jeftiniju cijenu energenata za grijnu sezonu, što je primaran interes svih građana te podržavam uvođenje zaštitnih mjera, jer je to u interesu građana i realnog sektora", zaključio je Košarac u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti