BiH nastavlja jačanje kapaciteta sigurnosnih agencija u borbi brotiv cyber kriminala

01.06.2022. 12:21 / Izvor: Akta.ba
cyber konferencija

Bosna i Hercegovina nastavlja jačanje kapaciteta sigurnosnih agencija u borbi brotiv cyber kriminala, te unaprijeđenje zakonodavstva u ovoj oblasti u skladu sa standardima Evropske unije.

Bosna i Hercegovina nastavlja jačanje kapaciteta sigurnosnih agencija u borbi brotiv cyber kriminala, te unaprijeđenje zakonodavstva u ovoj oblasti u skladu sa standardima Evropske unije. To su ujedno i ciljevi projekta "EU za borbu protiv cyber kriminala" čiji rezultati i aktivnosti su predstavljeni danas u Sarajevu. 

Projekat koji finansira EU sa milion eura provode austrijska Agancija za evropske integracije i ekonomski razvoj u saradnji sa Federalnim MUP-om Republike Austrije i MUP-om Republike Hrvatske. Provođenje ovog projekta je počelo u maju 2021. godine i nastavlja se do kraja ove godine. Projekt ima dvije komponente. Prva se odnosi na jačanje operativnih kapaciteta policijskih jedinica za borbu protiv cyber kriminala, a druga se odnosi na izradu smjernica za učinkovitiju borbu protiv cyber kriminala. 

Na današnjem sastanku je podržana daljnja provedba specijaliziranih radionica, na kojima će austrijski i hrvatski eksperti sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za policijsku podršku, MUP-a Republike Srpske, MUP-a FBiH, kantonalnih MUP-ova i Policije Brčko distrikta razmjenjivati najnovija znanja i vještine. 

Naglasak je stavljen na jačanje kapaciteta na regionalnom nivou u oba entiteta i Brčko distriktu, sa namjerom osnivanja više specijaliziranih jednica za borbu protiv cyber kriminala. Istaknuta je važnost da eksperti iz Bosne i Hercegovine razvijaju dodatna znanja o organizaciji i načinima rada kroz neposredan uvid u državama članicama. Održivost rezultata projekta je osigurana treningom budućih trenera, koji će nastaviti treninge u svojim jedinicama. Podržan je daljnji rad na nacrtima sedam smjernica za efikasniji rad službenika koji rade na poslovima borbe protiv cyber kriminala, a u skladu sa Konvencijom o cyber kriminalu i najboljim europskim standardima. Nakon usvajanja, smjernicama će se poboljšati efikasnost u prevenciji, pripremljenost agencija za provođenje zakona te će se poboljšati unutrašnja i međunarodna saradnja u borbi protiv cyber kriminala. 

Na otvaranju skupa obratili su se zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nedeljko Jović, ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann, ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić, šef Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Alfredo Strippoli, pomoćnik ministra sigurnosti BiH i rukovoditelj projekta u ime BiH Mladen Mrkaja i rukovoditelj projekta u ime država članica EU Michael Promberger. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti