Penzioneri sa najnižim penzijama će uz julsku penziju dobiti i pomoć Vlade TK

02.06.2022. 08:26 / Izvor: Akta.ba
penzioneri

Jednokratna pomoć u iznosu od po 100,00 KM osigurana je za 35.466 penzionera sa najnižom penzijom sa područja Tuzlanskog kantona, odnosno onih koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 410,08 KM.

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Mirsad Muhamedbegović i direktor Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić jučer su potpisali Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći penzionerima sa područja Tuzlanskog kantona. Potpisivanje Sporazuma je priprema za ispunjenje još jedne od mjera iz Ekspozea premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, koji je prisustvovao jučerašnjem činu potpisivanja.

Ovim sporazumom regulišu se međusobna prava i obaveze Kantonalne vlade i Zavoda u pogledu implementacije ukupno nešto više od 3,5 miliona KM, koliko je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala za ovu namjenu. Jednokratna pomoć u iznosu od po 100,00 KM osigurana je za 35.466 penzionera sa najnižom penzijom sa područja Tuzlanskog kantona, odnosno onih koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 410,08 KM.

"Ovaj Sporazum je jedna od mjera iz ekspozea, odnosno mjera iz sporazuma koalicione većine koja se odnosi na jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom. Iako je rok za implementaciju ove mjere 1. septembar, kako bismo omogućili što skoriju implementaciju ovih sredstava, Vlada Tuzlanskog kantona je održala danas vanrednu sjednicu na kojoj je prihvaćen tekst Sporazuma, što je bio preduslov za njegovo potpisivanje, te je odobren i prijenos 3.546.600,00 KM na račun Zavoda", rekao je premijer Halilagić ističući da će Zavod ta sredstva, u pojedinačnom iznosu, sa naznakom jednokratna pomoć – donacija Vlade Tuzlanskog kantona, prenijeti penzionerima uz isplatu redovne penzije za mjesec juli 2022. godine.

"Naš posao je da ova sredstva dobiju penzioneri i mi ćemo to realizirati. Ova mjera Vlade Tuzlanskog kantona je za sada prva ovakva mjera u Federaciji BiH i ona će sigurno napraviti pozitivan pritisak i na sve druge kantona koji će morati naći način da slične mjere poduzmu na područjima svojih kantona", kazao je direktor Krnjić, pozdravljajući ovu aktivnost Vlade Tuzlanskog kantona i izražavajući zadovoljstvo današnjim potpisivanjem sporazuma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti