EtFarm - digitalni alat koji olakšava rad poljoprivrednicima i kontroliše novac koji se investira

06.06.2022. 11:38 / Izvor: Akta.ba
EtFarm

Digitalna transformacija nije zaobišla ni poljoprivrednu proizvodnju. Farming 4.0 ili pametna poljoprivreda primjenjuje IT i data science za optimizaciju složenih poljoprivrednih sistema čime podržava poljoprivrednike u donošenju odluka koje se temelje na konkretnim podacima.

Digitalna transformacija nije zaobišla ni poljoprivrednu proizvodnju. Farming 4.0 ili pametna poljoprivreda primjenjuje IT i data science za optimizaciju složenih poljoprivrednih sistema čime podržava poljoprivrednike u donošenju odluka koje se temelje na konkretnim podacima.

Poljoprivrednici sve više shvataju važnost ulaganja u digitalizaciju koja im na kraju u velikoj mjeri olakšava procese rada, štedi novac i vrijeme.

Jedan od projekata koji promoviše važnost digitalizacije u poljoprivrednom sektoru je i EtFarm koji se sprovodi u Republci Srpskoj a čiji nositelj aktivnosti je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

EtFarm je zapravo informatički alat koji se koristi za upravljanje zemljišnim resursima, za kontrolu prijavljenih površina za ostvarivanje  prava na podsticajna sredstva koja se isplaćuju po jedinici sjetvene površine, tj softver za indentifikaciju poljoprivrednih kultura na teritoriji Republike Srpske, koji omogućava precizno utvrđivanje zasijane kulture na određenoj parceli (npr.pšenica, soja, suncokret, uljana repica i sl).

"To je sistem koji omogućava jednostavnu pretragu parcela prema različitim kriterijumima katastarskim podacima za parcelu, broj poljoprivrednog gazdinstva, po validacionom statusu prijave, kako u tabelarnom pregledu tako i na mapi. Kroz Etfarm sistem integrišu se različiti tipovi podataka iz većeg broja izvora kao što su digitalni katastarski planovi iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP), podaci o registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, posjedima i korišćenju iz Registra poljoprivrednih gazdinstava - APIF-a, satelitski snimci Evropske svemirske agencije, agrometeorološki podaci, te podaci koji unose korisnici“, kazali su za Akta.ba iz Ministarstva.

MOGUĆNOST DALJEG RAZVOJA

Kazali su da je EtFarm alat koji se svakodnevno usavršava unosom dodatnih podataka u sistem kao što su npr. fotografije usjeva, geokoordinate parcela sa njihovim digitalnim prikazom i dr, a sve u cilju usavršavanja sistema radi dobijanja kvalitetnih i preciznih podataka, te praćenje stanja i izvještavanja u realnom vremenu.

Sistem se sastoji iz šest podsistema a to su etfarm LPIS - land parcel identification System, etfarm polje, etfarm administracija, etfarm kolektor, etfarm zemljišni informacioni sistem (ZIS) a u završnoj fazi je i fitosanitarni sistem GIS.

"U narednom periodu je cilj dogradnja drugih modula i integrisanje EtFarm alata kao sastavne komponente Integrisanog informacionog sistema u poljoprivredi. Pored EtFarm-a koji će se u narednoj fazi usklađivati sa LPIS sistemom koji se koristi u EU, razvijaće se softver za plaćanja, unapređen registar poljoprivrednih gazdinstava, registar vinograda i vinara, veterinarski informacioni sistem i drugi dijelovi sistema koji će zajedno činiti Integralni informacioni sistem u poljoprivredi“, kažu iz Ministarstva.

EtFarm alat je razvijen u saradnji sa Prirodno matematičkim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i kompanijom "M:tel".

Osnovni cilj informacionog sistema u poljoprivredi je obezbjeđenje evidencije stanja resursa koji su u funkciji razvoja poljoprivredne proizvodnje, kako po obimu raspoloživih resursa i stepenu iskorištenosti, tako i po kvalitetu odnosno ugroženosti, evidenciju subjekata u poljoprivredi, evidenciju korištenja subvencija u poljoprivredi i kontrolu utroška sredstava i druge podatke kojima se obezbjeđuje efikasnije upravljanje resursima, kao i donošenje adekvatnih mjera agrarne politike.

PREKRETNICA U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI

Marko Lopičić, generalni direktor kompanije "M:tel", prilikom puštanja u radove platforme 2020. godine, kazao je da su ovim projektom pokazali kako se digitalizacija na dobar način može upotrijebiti u realnom sektoru.

"On predstavlja prekretnicu u poljoprivrednoj propizvodnji i potpuno je domaći proizvod. 'etFarm' je alat za precizno upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Mi uzimamo podatke i slike sa satelita sa svih površina u RS i koristeći specijalne algoritme omogućavamo Ministarstvu i nadležnim institucijama da na jedan klik mogu da kontrolišu šta je sve zasađeno", naglasio je Lopičić.

Dodao je da je ambicija da se u prvoj godini ovog projekta kontrolišu podsticaji koje je Vlada RS izdvojila za poljoprivrednu proizvodnju.

"Preko softvera se može provjeriti kolika je vlažnost zemljišta, da li je potrebno đubriti i koji je prinos po nekoj jedinici mjere. Omogućava  poljoprivrednicima da isprate proizvodnju i uštede novac, jer neće morati da đubre cijelu površinu, odnosno kada treba da navodnjavaju, kada i koliko da đubre zemljište. Ta unapređenja će omogućiti značajnu uštedu poljoprivrednim proizvođačima, ali i kontrolu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS šta se dešava sa novcem koji se ulaže u poljoprivredu", objasnio je Lopičić.

Kako su iz Ministarstva kazali projekat je doprinjeo efikasnijem radu na terenu, uštedi sredstava u terenskoj kontroli, efikasnijoj kontroli namjenskog korištenja podsticajnih sredstava i postavio osnove za dalju nadogradnju sistema.

Ovo Ministarstvo već koristi niz informatičkih alata za bolje upravljanje resursima i sredstvima kojima raspolaže, neki od njih su CARPO prognostičko izvještajni sistem, VIS – veterinarski informacioni sistem, RPG – Registar poljoprivrednih gazdinstava, FITO registar i druge.

U narednom periodu plan je, kako kažu iz Ministarstva, upotpuniti integralni informacioni sistem sa novim registrima i na novoj digitalnoj platformi koja će omogućiti brzi protok informacija i razmjenu podataka između različitih baza.

U Federaciji BiH sve je još u fazi pregovaranja. “Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH  je upoznato sa EtFARM alatom, ali još uvijek nije došlo do njegove primjene", kazali su iz Ministarstva.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti