Usvojena inicijativa za suspenziju carinske stope na uvoz električnih automobila

06.06.2022. 11:27 / Izvor: Akta.ba
električna vozila

Komisija za vnjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je danas inicijativu za suspenziju carinske stope na uvoz električnih automobila.

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je danas inicijativu za suspenziju carinske stope na uvoz električnih automobila.

Inicijativu su u proceduru uputili poslanica Saveza za bolju budućnost (SBB) Edita Đapo, poslanik Socijaldemokratske partije (SDAP) Saša Magazinović i poslanik A-SDA Jasmin Emrić, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

"Komisija za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas inicijativu za suspenziju carinske stope na uvoz električnih automobila. Zajedno sa kolegama Editom Đapo i Јasminom Emrićem sam predložio suspenziju carinske stope na električne automobile i znatno umanjenje carinske stope na uvoz hibridnih automobila", napisao je Saša Magazinović na svom facebook profilu. 

Kako navode u inicijativi, dekarbonizacija predstavlja jedan od ključnih stubova Zelene agende za zapadni Balkan zbog čega je potrebno da institucije Bosne i Hercegovine pokažu da su toga svjesne i konkretno djeluju u pravcu realizacije preuzetih obaveza.

"Jedna od aktivnosti u tom pravcu je usvajanje stimulativnih mjera kako bi se građani u većoj mjeri odlučili na kupovinu električnih i hibridnih automobila. Usvajanjem Odluke kojom bi se u potpunosti ukinula carina na električna vozila, a značajno umanjila na hibridna vozlla, Vijeće ministara BiH bi stimuliralo i motiviralo javni i privatni sektor, ali i građane na kupovinu i uvoz ove vrste automobila od čega bi BiH imala višestruku korist, prije svega u smislu smanjenja zagadenja zraka i zaštite okoliša", napominju predlagači.

Ovom inicijativom se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine obavezuje da u roku 15 dana usvoji odluku o carinskim stopama koje se odnose na uvoz električnih i hibridnih automobila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti