Grad Zenica glavni implementator projekta "iSKOraK - Partnerstvo za nova radna mjesta"

06.06.2022. 12:44 / Izvor: Fena
iSKOraK

Gradska uprava Grada Zenica, kao vodeći implementator projekta "iSKOraK - Partnerstvo za nova radna mjesta", potpisala je danas ugovore s 11 partnera u spomenutom projektu.

Gradska uprava Grada Zenica, kao vodeći implementator projekta “iSKOraK - Partnerstvo za nova radna mjesta”, potpisala je danas ugovore s 11  partnera u spomenutom projektu.

U sklopu projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje - faza II” (LEP II), projekt „iSKOraK“ finansira se sredstvima Evropske unije, a realizira ga Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Privatni subjekti koji su uključeni u projekt su, ustvari, naši partneri i firme koje su iskazale u samoj pripremnoj fazi projekta svoje potrebe za određenom vrstom kadrova. Cilj projekta je da napravimo lokalno partnerstvo za zapošljavanje; da napravimo sistem kako ubuduće pokušati, na efikasan i prihvatljiv način, odgovoriti potrebama zeničke privrede", kazao je direktor Zeničke razvojne agencije ZEDA Senad Pašalić, koji je najavio kako će podržati i otvaranje startup firmi.

Partneri u projektu su privatna preduzeća, udruženja, javne školske ustanove i agencije iz grada Zenica te Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i Općina Breza pa, napomenuo je Pašalić, ovaj projekt ima i dimenziju međuopćinske ili međugradske saradnje.

"Ovo je u mnogo čemu hvale vrijedan projekat. Služba za zapošljavanje ZDK će, preko Biroa rada Zenica, pomoći glavnim implementatorima projekta da adekvatnu radnu snagu za koju je potrebno uraditi prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, da sa svoje evidencije, kako bi se u budućnosti nezaposlene osobe lakše snašle na tržištu rada te stekle veće kompetencije pri traženju posla", istakao je direktor Službe za zapošljavanje ZDK Anto Pešić.

On je napomenuo kako "sve manje imamo radnika na evidenciji nezaposlenih“.

"Znači, teško je naći radnika koji želi da radi i da se dodatno doškoluje, da dodatno uradi prekvalifikaciju. Znači, sva su zanimanja u opciji za prekvalifikaciju u sklopu ovog projekta", naglasio je Pešić.

Pomoćnik direktora Srednje mješovite škole „Mladost“ Zenica Neldin Trako najavio je kako će, u sklopu ovog partnerstva, raditi obuku za dva zanimanja.

"U pitanju je prekvalifikacija radnika i obrazovanje odraslih. Nadamo se da će ovo imati neki efekt te da će se barem neko zaposliti. Planirano je da radimo prekvalifikaciju za armirce-betonirce i stolare ", najavio je Trako.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 479.214,14 KM, od čega su 312.932,80 KM sredstva Evropske unije, 100.504,56 KM sufinansira Grad Zenica, a ostali partneri sufinansiraju projekat sa iznosom od 65.203,78 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti