Norveška izdvojila više od milion KM za opremanje škola – kvalitetnije obrazovanje za 1.000 učenika

08.06.2022. 15:52 / Izvor: Akta.ba
Grbavica

Zamjenica ambasadora Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Siri Andersen, posjetila je danas Osnovnu školu "Grbavica II".

Zamjenica ambasadora Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Siri Andersen, posjetila je danas Osnovnu školu "Grbavica II", opremljenu u okviru projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)" te otvorila novouspostavljeni STEM kabinet.

Projekat EGG, u saradnji s Vladom Kraljevine Norveške, implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH). Kroz realizaciju navedenog projekta, Norveška je, između ostalog, izdvojila 1,2 miliona KM za opremanje STEM kabineta u 33 škole u cijeloj zemlji. Ovim se osigurava direktna korist za više od hiljadu učenika, kojima će biti omogućeno kvalitetnije obrazovanje. Uz druge aktivnosti usmjerene na unapređenje naučno-istraživačkog rada, preduzetničkog učenja i inovacija, EGG projekat kroz integrisani pristup kontinuirano pruža podršku izgradnji i jačanju društva zasnovanog na znanju.

Zamjenica ambasadora Andersen ukazala je na značaj unapređenja obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, kao i na potrebu njegovog usklađivanja s potrebama tržišta rada.

"Ponosna sam što smo uspjeli da opremimo 33 STEM kabineta modernim nastavnim sredstvima u školama u cijeloj zemlji. Ulaganjem u istraživanje i obrazovni sistem kreiramo neophodnu osnovu za razvoj prosperitetnog društva.  Zbog toga je Norveška zajedno s našim partnerima nastavila podržavati aktivnosti usmjerene na izgradnju društva zasnovanog na znanju, vrijednostima kojima  bi ova zemlja trebala težiti i koje dijeli sa Norveškom", istakla je zamjenica ambasadora Andersen. 

Uz posjetu navedenoj školi, zamjenica ambasadora Andersen posjetila je i Dom zdravlja Centar u Sarajevu, gdje je uručila vrijednu opremu za UZV kabinet. Oprema je  nabavljena kroz realizaciju projektnih aktivnosti koje s ciljem unapređenja zdravstva u Bosni i Hercegovini finansira Vlada Kraljevine Norveške. U proteklom periodu Kraljevina Norveška je, osim kroz projekat EGG, pružila i značajnu podršku Bosni i Hercegovini tokom oporavka od katastrofalnih poplava 2014. godine te kroz pomoć u medicinskoj opremi potrebnoj za borbu protiv Covida-19.     

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti