Općina Novo Sarajevo refundira troškove digitalizacije poslovanja

10.06.2022. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Ecomm

Općina Novo Sarajevo objavila poziva sve obrte, mikro, mala i srednja preduzeća sa sjedištem na teritoriji općine Novo Sarajevo da se prijave za učešće u mjeri "Refundacija dijela troškova digitalizacije poslovanja za obrte i MMSP"

Digitalizacija poslovanje je postala neizbježna kako za velike tako i za male biznise. E-commerce kao oblik digitalne prodaje postaje sve više popularan. Za njegovo pokretanje su potrebna ulaganja koja iako nisu enormno velika za male biznise predstavljaju dodatno ulaganje.

Dobra vijeste za male biznise sa područja Općine Novo Sarajevo je da je ova Općina objavila poziv za sve obrte, mikro, mala i srednja preduzeća da se prijave za učešće u mjeri "Refundacija dijela troškova digitalizacije poslovanja za obrte i MMSP".

Cilj ove mjere je kroz realizaciju "Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja" jačati konkurentnost i potaknuti rast korisnika podsticajne mjere.      

Općina će Korisnicima podsticajnih sredstava, koja budu obuhvaćena ovom mjerom refundirati prihvatljive troškove razvoja digitalnih rješenja i prateće opreme (softver i hardver) s ciljem optimizacije procesa, operacija, organizacije poslovanja i odnosa sa kupcima u smislu digitalne transformacije, u iznosu od 50% svakog individualnog troška, a maksimalno do 2.000,00 KM sumarno, za sve iskazane prihvatljive troškove iz tekuće kalendarske godine.

Podsticajna sredstva iz Mjere podrške digitalnoj transformaciji namijenjena su za:

a) dizajn i izradu reprezentativne web stranice,

b) dizajn i izradu digitalnog vizuelnog identiteta i sadržaja web stranice,

c) dizajn i izradu online prodavnice za unapređenje pristupa novim tržištima i/ili kupcima digitalnom transformacijom poslovanja preduzeća (e-commerce, CRM i sl.),

d) dizajn i izradu web i mobilnih aplikacija za unapređenje pristupa kupcima digitalnom transformacijom poslovanja preduzeća,

e) uvođenje digitalnih alata i opreme za optimizaciju procesa proizvodnje (npr. digitalizacija industrije: povezanost strojeva, skladišta, logistike i opreme, kibernetički sistemi, pametni strojevi s mogućnošću razmjene informacija - kontrola i optimizacija proizvodnje u realnom vremenu - prikupljanje i analiza podataka iz različitih izvora i sl.),

f) uvođenje digitalnih alata i opreme za optimizaciju organizacije poslovanja, kupovinom trajne ili vremenski ograničene licence ili plaćanjem usluge izrade specijalnog rješenja, (npr. ERP i optimizacija horizontalnih funkcija kao što su finansijsko upravljanje, upravljanje ljudskim resursima - HRM, lancima nabavke - SCM, skladištenje, logistika, sistem za upravljanje dokumentima - DMS i sl.),

g) uvođenje digitalnih alata i opreme s cilj em j ačanj a otpornosti na rizike i vanj ske utj ecaj e (implementacija sistema za analizu i strateško upravljanje rizicima i sl.), koja su nabavljena od registrovanih poslovnih subjekata u tekućoj kalendarskoj godini. 

Ko mogu biti korisnici?

Korisnici podsticajnih sredstava u Mjeri podrške kupovini sredstava za rad mogu biti obrti, mikro, mala i srednja preduzeća, koja imaju sjedište na teritoriji općine Novo Sarajevo i osnovana su u skladu sa važećim propisima na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, posluju najmanje godinu dana prije objave Javnog poziva, imaju pozitivno poslovanje u prethodnoj kalendarskoj godini ili iskazan gubitak do najviše 15.000,00 KM, upošljavaju minimalno: privredno društvo 2 (dva) radnika, odnosno fizičko lice 1 (jednog) radnika (uključujući vlasnika) na neodređeno vrijeme sa danom objave Javnog poziva.

Mjera se provodi putem stalno otvorenog Javnog poziva, sve do utroška budžetskih sredstava, a najdalje do 30.11.2022. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti