Nacrt dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH prijeti skorom narušavanju funkcionisanja KS ?

11.06.2022. 09:33 / Izvor: Akta.ba
ks

Neusvajanjem Nacrta zakona o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, smanjeni ponder Kantonu Sarajevo nije u primjeni odmah, već od 01. januara naredne godine.

Iako Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici nije usvojio Nacrt zakona o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda, iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo podsjećaju javnost da je ovaj zakon sa svim svojim izmjenama usvojen ranije u oba doma Parlamenta FBiH, prema kojima se Kantonu Sarajevo smanjuje ponder sa 1,9 na 1,5, te svake sljedeće godine za 0,1. 

Spomenuti Zakon o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda, nakon što je u prvom dijelu sjednice vraćen u formu nacrta, nije na nastavku 18. sjednice dobio podršku većine delegata, zbog čega će njegova primjena početi od 1. januara naredne godine, kada će Kantonu Sarajevu biti primjenjen pomenuti umanjeni ponder u raspodjeli prihoda, i to prema formuli koja je radnije donesena. 

Ovo u praksi znači da će Kanton Sarajevo u raspodjeli javnih prihoda dobiti 130 miliona KM manje u budžetu za 2023.godinu, što će umnogome narušiti funkcioniranje Kantona, svih njegovih institucija i ustanova, te isplatu svih ugovorima ranije preuzetih obaveza. 

Na ovaj zakon je u međuvremenu podnijeto više ustavnih apelacija, zbog grubih kršenja procedura i drugih zakona prilikom njegovog donošenja, čime se narušila fiskalna ravnoteža i izvršilo fiskalno nasilje bez jasno prezentiranih fiskalnih analiza i procjena. 

Zbog svega ovoga, u Ministarstvu finansija i Vladi KS očekuju da će Ustavni sud FBiH što prije poništi ovakav zakon. 

Radi pravilnog informiranja javnosti još jednom ističu kako je jučer Dom naroda FBiH oborio novu izmjenu zakona, prema kojoj bi primjena novog umanjenog pondera za Kanton Sarajevo počela odmah ove godine. 

Na kraju, iz Vlade i Ministarstva finansija KS pozdravljaju jučerašnju odluku ovog doma i pozivaju njegove delegate i da prethodno usvojeni zakon stave van snage. 

Također pozivaju i radnu grupu koju je formirala Vlada FBiH da što prije izađe sa rješenjem novog, sveobuhvatnog i pravednije zakona o pripadnosti javnih prihoda zasnovanog na bazi analiza i studija ekonomskih eksperata, a ne tako što će pojedini zastupnici nestručno i politikantski zadirati u fiskalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti