Poslove izvođenja radova i projektiranja u Federaciji i dalje mogu obavljati firme iz cijele BiH

14.06.2022. 13:41 / Izvor: Akta.ba
građevina

Istaknuto je da je svakako jedan od učinaka koji se htio postići ovom Uredbom bio taj da se i na određeni način zadrži u punom kapacitetu nadležnost ovog ministarstva u pogledu organiziranja polaganja stručnih ispita.

Nakon što je Vlada Federacije BiH donijela novu Uredbu o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju, od pojedinih firmi iz Republike Srpske koje se bave izvođenjem radova i projektiranjem, kao i od nadležnog Ministarstva u Vladi RS mogle su se čuti neopravdane kritike kako je Vlada Federacije BiH diskriminirala stručnjake sa položenim stručnim ispitom iz Republike Srpske, priopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja Federacije BiH.

"Potrebno je reći kako su sve te reakcije pomalo začuđujuće, te da predstavljaju iskaz evidentno pogrešnog tumačenja. U Federaciji i dalje poslove izvođenja radova i projektiranja mogu obavljati firme iz cijele Bosne i Hercegovine, pa tako i one sa sjedištem u Republici Srpskoj. Namjera je da se kroz uspostavljanje registra licenciranih inženjera ima uvid u kompetencije projektanata, kontrolora, nadzora, i voditelja gradilišta na objektima i građevinama za koje samo Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje odobranja za građenje, dakle na najsloženijim zahvatima. Za sve one građevine za koje građevinske dozvole izdaju općine i županije sve ostaje kao i do sada", ističe federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Ističe da je svakako jedan od učinaka koji se htio postići ovom Uredbom bio taj da se i na određeni način zadrži u punom kapacitetu nadležnost ovog ministarstva u pogledu organiziranja polaganja stručnih ispita.

"Ovo se najvećim dijelom odnosi na poticanje stručnih osoba koje dolaze sa područja Federacije da stručni ispit polažu pri ovom ministarstvu. I ono najvažnije što je unijelo dosta pomutnje, sve one stručne osobe koje su položile stručni ispit kod nadležnog ministarstva RS imaju sva prava koja su im i do sada pripadala. I da se vratim na početak, kolege iz Republike Srpske su iskazale neopravdano nezadovoljstvo, jer Federacija je uvela u ovom propisu alat, registar koji u RS-u egzistira dulje vrijeme. Dakle ništa se značajno nije promijenilo u odnosu na stečena prava stručnih osoba i firmi iz Republike Srpske", naglašava ministar Martić.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti