Pozitivni pomaci u poslovanju kao najava boljih dana za Šume TK

15.06.2022. 14:46 / Izvor: Akta.ba
šume

Pozitivni pomaci u poslovanju kao najava boljih dana za Javno preduzeće Šume TK d.o.o. Kladanj bili su povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emira Begića tom javnom preduzeću.

Pozitivni pomaci u poslovanju kao najava boljih dana za Javno preduzeće Šume TK d.o.o. Kladanj bili su povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emira Begića tom javnom preduzeću. 

Kako je rečeno, stabilizacija poslovanja tog javnog preduzeća jedan je od prioriteta djelovanja Vlade TK, a stanje u kojem je društvo zatečeno te se i danas uz određene pozitivne pomake nalazi, rezultat je višegodišnjeg akumuliranja problema i neadekvatnog djelovanja.

"Kad je ova uprava stupila na dužnost, prije dva i pol mjeseca, situacija je bila jako teška. Računi preduzeća su bili prazni, sredstva iz revolving fonda povučena u potpunosti, a cijela jednomjesečna proizvodnja unaprijed prodata, a novac potrošen. Sve to oslikava krajnje tešku situaciju, u kojoj smo se nalazili. Međutim, u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom Tuzlanskog kantona uspjeli smo doći u drugačiju situaciju. Dovodimo proizvodnju u optimalan nivo, u procesu smo izrade novih šumsko - privrednih osnova za naša dva nova gazdinstva. Tad ćemo imati jasniju sliku u kojem pravcu će to preduzeće ići, u narednih deset godina", kazao je danas v.d. direktora JP Šume TK Almir Huskić.

Huskić dodaje da to preduzeće mora pronaći i nove načine proizvodnje i novih sortimenata, koje će moći ponuditi našem tržištu.

Današnja posjeta pokazatelj je podrške koju će Uprava i preduzeće Šume TK imati. Konačan cilj je, prije svega, očuvati šume i šumski fond tog kantona, ali i osigurati drvnu sirovinu za drvoprerađivačku industriju i radna mjesta na području tog kantona.

"U tom preduzeću zatekli smo prilično teško stanje. Zatečena su milionska dugovanja, preduzeće je jedva preživljavalo dan za danom. Međutim, raduje nas da je Uprava napravila veliki iskorak i u tom smislu, kao Vlada, se obavezujemo da im u takvim postupanjima i domaćinskom odnosu pomognemo", kazao je premijer Halilagić.

Najavio je da će se ići ka izradi plana stabilizacije tog preduzeća, kojeg će biti u obavezi provoditi i svi budući sazivi uprava i vlada.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, razgovarali su danas i o inicijativi zastupnika Čauševića u Skupštini Tuzlanskog kantona koja bi rezultirala otvaranjem dodatnog proizvodnog pogona za proizvodnju peleta. Dogovoreno je da se ide sa izradom elaborata o ekonomskoj i drugoj opravdanosti realizacije te inicijative.

Ministar Begić kazao je da su, spremnost da pomognu, pokazali na nekoliko resornih sastanaka.

"Sa nekim od konkretnih projekata smo već u završnoj fazi. To su nabavka vozila za protivpožarnu zaštitu i sanacija određenih šumskih puteva. Osim toga, na Prvom međunarodnom sajmu šumarstva i šumarskih strojeva u BiH nedavno u Gradačcu, informirali smo se o određenoj vrsti opreme koja bi zasigurno pomogla u poslovanju tog preduzeća. U tom smislu spremni smo nabaviti takvu opremu, sve da  bi povećali efikasnost", rekao je. 

Da su pred JP Šume TK bolji dani pokazuje i podatak da je Preduzeće za prvih pet mjeseci ove godine ostvarilo pozitivno poslovanje, u iznosu od oko 700.000 KM. Optimizam uliva i trend da je druga polovica godine obično donese još bolje poslovne rezultate.

"Na kraju sastanka akcentirano je da su šume i drvno bogatstvo bitan resurs za Tuzlanski kanton, te Vlada TK i JP Šume TK moraju imati odgovoran odnos prema tome. Uz blago pozitivno poslovanje, Šume TK moraju nastaviti da vode brigu i u fokusu zadrže i zaštitu šumskog fonda", zaključio je premijer Halilagić, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti