Uspjeh namjenske industrije: Nova bh. puška uskoro na tržištu

16.06.2022. 08:57 / Izvor: Avaz.ba
puška

Nova bh. puška, koja je veliki uspjeh namjenske industrije Federacije, uskoro bi se trebala naći na tržištu širom svijeta.

Nova bh. puška, koja je veliki uspjeh namjenske industrije Federacije, uskoro bi se trebala naći na tržištu širom svijeta, saznaje "Avaz".

U toku su završna testiranja kako bi dobila NATO kod, a novost je da je daljnju proizvodnju i usavršavanje preuzeo “Igman” iz Konjica, najveća firma namjenske industrije koja godinama ostvaruje najveći promet i prihode.

Proizvodnju ove puške započela je novotravnička firma BNT, ali je pandemija usporila daljnje aktivnosti.

Riječ je o puški kalibra 7,62 mm, koja je ranije prošla prva testiranja, i proizvedeno je bilo 10 prototipa. Sada kreće masovnija proizvodnja.

"Ovaj bh. proizvod uskoro bi se trebao naći na inozemnom tržištu. Očekujemo i prve narudžbe", rečeno je iz sektora namjenske industrije FBiH.

Osim toga, kada je u pitanju poslovanje ove branše, plan prometa za ovu godinu je 277 miliona KM, dok je, zaključno sa sredinom maja, već prometovano 150 miliona KM.

I dalje prednjače firme “Igman”, "Ginex" i "Pobjeda Rudet". Ove firme ostvaruju sve zacrtane ciljeve. Zbog problema s pandemijom podbacili su BNT, "Zrak“ i "Binas".

Kada je u pitanju izvor oružja i municije, firme namjenske industrije najviše izvoze u Saudijsku Arabiju. Nastavljen je i izvoz u Maleziju, Ameriku, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate…

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti