Tuzla uradila što Sarajevo nije: Tender za nabavku udžbenika koncipiran prema izdavačima

16.06.2022. 10:31 / Izvor: Akta.ba
tender

Sarajevski izdavači nisu zadovoljni tenderom kojeg je objavilo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo za otkup udžbenika za djecu od 5. do 9. razreda u vrijednosti od 3.418.800,00KM, pa su iz tog razloga tražili izmjene tendera do kojih kako saznaje portal Akta ipak nije došlo.

Sarajevski izdavači nisu zadovoljni tenderom kojeg je objavilo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo za otkup udžbenika za djecu od 5. do 9. razreda u vrijednosti od 3.418.800,00KM, pa su iz tog razloga tražili izmjene do kojih kako saznaje portal Akta ipak nije došlo.

Oni su tražili od Ministarstva da promijeni otkup na način da lotove koncipiraju prema spiskovima udžbenika koji se koriste u školama. Da se u tenderskoj dokumentaciji jasno naznači naziv svakog udžbenika i imena autora, te da lotove koncipiraju po grupama udžbenika svakog izdavača.

"Nažalost nisu usvojeni prijedlozi i tender je ostao u formi kako je prvobitno i objavljen", rekao je za portal Akta Ajdin Šahinpašić iz Izdavačke kuće "Malik books".

S druge strane, Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona je također objavilo tender za otkup udžbenika sa suštinskom razlikom u LOT-ovima koji su koncipirani prema izdavačima, što je bio jedan od prijedloga i sarajevskih izdavača.

"Gledajući procijenjenu vrijednost tendera očigledno je da se radi o približnoj procijenjenoj vrijednosti kao i kod otkupa u Kantonu Sarajevo. Suštinska razlika je u tome da su LOTovi u tenderu za Tuzlanski kanton koncipirani prema izdavačima. To je očigledan primjer da je moguće realizirati otkup na način koji smo predlagali i za Kanton Sarajevo. Ostaje jedna velika nepoznanica ko je i zbog čega odlučio provesti takav tender u Kantonu Sarajevo, koji je protuzakonit i kojim su se izdavači doveli u nepovoljan položaj", naglasio je Šahinpašić, napominjući da je ovim tenderom suprotno važećoj odluci o registriranju i izboru udžbenika u osnovnim školama, nastavničkim aktivima oduzeta mogućnost izbora udžbenika i uvedeno pravilo korištenja jednog udžbenika po svakom predmetu.

Da podsjetimo, jedna od novina raspisanog tendera je da će odabir udžbenika vršiti Ministarstvo, a ne nastavnici kako je to do sad bio slučaj.

Izdavači smatraju da je tender protuzakonit jer oduzima pravo nastavnicima da biraju udžbenike po kojim će raditi što je zakonska odredba, a diskriminirajući jer se na ovaj način onemogućuju izdavači da učestvuju na ovom tenderu jer niko od izdavača nema sve udžbenike koje zahtijeva tenderska dokumentacija.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti