Posao za 50 radnika: Sve je spremno za otvaranje obnovljenog objekta banje Lječilišta "Reumal"

17.06.2022. 09:16 / Izvor: Akta.ba
reumal
OTVORI GALERIJU

U okviru kompleksa Lječilišta "Reumal" Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji, u ponedjeljak 27. juna bit će otvoren potpuno obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal.

U okviru kompleksa Lječilišta "Reumal" Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji, u ponedjeljak 27. juna bit će otvoren potpuno obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal. U novootvorenoj “Banji” bit će angažovano 50 radnika medicinske struke i drugog osoblja.  

Riječ je o objektu koji je zbog svoje specifičnosti liječenja i rehabilitacije teških bolesnika ali i kapaciteta, te stručnog osoblja, od posebnog značaja za Fojnicu, Bosnu i Hercegovinu pa i ovaj dio Evrope. 

"Ogromne smo napore svi zajedno uložili. U posao obnove objekta smo ušli u februaru ove godine i u rekordnom vremenu uspjeli završiti sve planirane radove. Trud se isplatio i sada imamo reprezentativni objekat, mogu slobodno reći, najkvalitetniji ove vrste u regiji. No, posebno raduje činjenica da smo pored rekonstrukcije objekta, vratili na posao mnoge naše kolege koji su zbog krize koja je iza nas morali privremeno otići iz “Reumala”. Najveća vrijednost "Banje" je što je to jedini objekat čiji ukupan kapacitet je 140 kreveta, od kojih skoro 50 kreveta su ortopedski ležajevi za nepokretne i slabopokretne osobe, sa prostorom za dječiju rehabilitaciju. Ponovnim otvorenjem ovog objekta svi oni dobijaju adekvatan i moderan prostor za liječenje i oporavak", riječi su Alije Mukače izvršnog direktora Lječilišta Reumal Fojnica. 


 

banja reumal


Obnova objekta obuhvatila je sve njegove dijelove koji podrazumijevaju sobe, bazen, prostore za liječenje i rehabilitaciju, restoran, kao i sam prilaz objektu i obližnji park.

"Ono što nas čini posebnim su ljekovita voda ali i naši vrhunski osposobljeni kadrovi. Naše osoblje, organizacija i posvećenost, čine ove respektabilne kapacitete korisnim generacijama ljudi čija svjedočenja potvrđuju naš uspjeh. Kada pomognete djetetu sa cerebralnom paralizom i izmamite njegov osmijeh, tada znate da ste na pravom putu. To mogu samo stručni ljudi, puni empatije, doktori, terapeuti, medicinari i svi oni koji doprinose da se naši pacijeniti i naši gosti osjećaju puno bolje poslije boravka u našem Lječilištu", istakla je Ismira Kubat direktorica Lječilišta “Reumal” Fojnica.

"Banja" se nalazi u sklopu kompleksa Lječilište “Reumal” Fojnica i zapravo je ustanova od državnog značaja, jer je specijalizirana za 24-satni nadzor stručnog medicinskog osoblja pacijenata oboljelih od bolesti kao što su paraplegija i kvadriplegija, tj. za teško pokretne ili potpuno nepokretne, a najčešći uzroci su cerebralna paraliza, povreda kičme, multiplaskleroza, ranjavanja, nezgode, itd.. 

Objekat je potpuno prilagođen za djelimično ili potpuno nepokretne pacijente sa posebnim kupatilima, podovima, pristupom tretmanu, vertikalnim transportom. Posebnu vrijednost daje bazen sa ljekovitom vodom, specijalno prilagođen takvim nepokretnim pacijentima, sa liftovima koji direktno spuštaju i dižu pacijenta u bazen, i koji omogućavaju potpunu sigurnost. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti