Četiri šumsko-privredna društva u FBiH od revizora dobila negativna i mišljenja s rezervom

17.06.2022. 10:38 / Izvor: Akta.ba
šume

Ured za reviziju institucija FBiH objavio je izvještaje o finansijskoj reviziji javnih preduzeća "Šume Hercegovačko-neretvanske", "Sarajevo-šume", "Šume Tuzlanskog kantona", te Šumskog privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona.

Ured za reviziju institucija FBiH objavio je izvještaje o finansijskoj reviziji javnih preduzeća "Šume Hercegovačko-neretvanske", "Sarajevo-šume", "Šume Tuzlanskog kantona", te Šumskog privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona.

Javnom poduzeću Šumsko-gospodarsko društvo "Šume Hercegovačko-neretvanske" d.o.o. Mostar revizori su dali mišljenje s rezervom za finansijski izvještaj, te nagativno mišljenje o usklađenosti sa zakonskim propisima, kao i 15 preporuka.

U izvještaju je navedeno da je akumulirani gubitak kompanije zaključno sa decembrom 2021. godine bio iznad visine osnovnog kapitala. Društvo posluje "u uslovima bez donesenog Zakona o šumamama i adekvatnog pravnog uporišta kojim bi se prenijele ovlasti za obavljanje poslova upravljanja državnim šumama".

Revizori ističu da kompanija nije u mogućnosti pravovremeno izmirivati dospjele novčane obaveze.

"Društvo je tokom 2021. godine poslovalo na osnovu planova gospodarenja za ŠGP "Srednje Neretvansko" i "Šume na kršu", na koje je suglasnost dao Nadzorni odbor, što nije sukladno Odluci o izradi, sadržaju i primjeni šumskogospodarskih osnova, po kojoj planove gospodarenja, donosi kantonalno ministarstvo na čijem području se nalaze državne šume, uz suglasnost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Posljednje važeće šumskogospodarske osnove istekle su 2000. godine", istakli su revizori u osnovi za negativno mišljenje.

Kompanija nabavku advokatskih usluga također nije provela u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Javno preduzeće "Šume Tuzlanskog kantona" d.d. Kladanj od Ureda za reviziju dobilo je mišljenje s rezervom jer društvo tekućim sredstvima nije u mogućnosti pravovremeno izmirivati dospjele novčane obaveze, kao i jer nije izvršena procjena obaveza za pokrenute sudske sporove u iznosu od 331.000 KM. Kompanija je u finansijskim izvještajima za 2021. godinu iskazala ukupan gubitak veći od visine osnovnog kapitala.

Kantonalno javno preduzeće "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo dobilo je negativno mišljenje revizora jer je društvo priznalo prihod u iznosu od 409.756 KM za primljenu naknadu za eksproprirano zemljište na području općine Trnovo, a nije vlasnik šuma i šumskog zemljišta.

"Prodaja šumskih drvnih sortimenata nije vršena transparentno i na tržišni način sukladno Odluci o načinu prodaje drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma na teritoriji FBiH", navedeno je u izvještaju.

Za poslovanje Javnog preduzeća "Šumsko privredno društvo Zeničko- dobojskog kantona" d.o.o. Zavidovići revizori su također dali negativno mišljenje.

"Društvo nije uspostavilo adekvatne interne kontrole koje bi bile usmjerene na prevenciju i otkrivanje moguće zloupotrebe u procesu doznačavanja, sječe, klasiranja, mjerenja i otpremanja drvnih sortimenata, što stvara sumnju u iskazane prihode od prodaje gotovih proizvoda i zalihe gotovih proizvoda, a time i u finansijski rezultat", istakli su revizori.

Ured za reviziji u izvještaju nabodi da nabavke usluga sječe, izrade i izvoza drvnih sortimenata u iznosu od najmanje 4.598.188 KM nisu obuhvaćene Planom javnih nabavki niti posebnim odlukama, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Naime, ove nabavke planirane su u iznosu od 6.500.000 KM, a realizovane su u iznosu od 11.098.188 KM.

Revizori su javnim kompanijama, šumsko-privrednim društvima dali ukupno 88 preporuka.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti