Bregu: Uspostavljanje jedinstvenog tržišta treba i dalje biti krajnji cilj zapadnog Balkana

18.06.2022. 08:15 / Izvor: Akta.ba
 Majlinda Bregu

Majlinda Bregu jučer je na 8. Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu ocijenila da proces ekonomske integracije zapadnog Balkana i njegova integracija u Evropsku uniju nije jednostavan zadatak.

 Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu jučer je na 8. Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu ocijenila da proces ekonomske integracije zapadnog Balkana i njegova integracija u Evropsku uniju nije jednostavan zadatak, ali da se nada da neće trebati 35 godina da to se to ostvari, koliko je trebalo EU da uspostavi jedinstveno tržište. 

"Niko od nas u ovom regionu nema luksuz da izgubi još jedan dan, posebno imajući u vidu da evropska integracija zapadnog Balkana već godinama stagnira", istakla je. 

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju govorila je na panelu „65 godina posle Rimskog ugovora: da li je Evropa u potpunosti ekonomski rekonstruisana i integrisana?“, zajedno sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i komesarom za proširenje EU Olivérom Várhelyijem.

"Priča o zajedničkom regionalnom tržištu neće biti kratka. Trebat će vrijeme, ali ako govorimo iz potrebe, vodeći računa o pesimizmu ljudi, posebno mladih od kojih je jedna od tri osobe nezaposlena, i uz želju za promjenama u našim društvima, onda trebamo ubrzati stvari i ostvariti konkretna postignuća na polju ekonomske saradnje", dodala je Bregu.

Prespanski forum za dijalog je platforma koju je uspostavila vlada Sjeverne Makedonije kako bi se omogućilo zemljama, liderima, organizacijama i građanima da grade dugoročne odnose i jačaju partnerstva, saopćeno je iz RCC-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti