SSST će predvoditi jedno od tri bh. digitalna čvorišta pod EU4DigitalSME kišobranom

18.06.2022. 08:18 / Izvor: Akta.ba

EU4DigitalSME predstavlja obiman projekat razvoja podrške za izgradnju ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH.

Svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji između Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) kao predstavnika programa EU4DigitalSME, te konzorcija na čijem je čelu Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST), upriličeno je jučer u prostorijama ovog univerziteta.

Time je konzorcij u sastavu Univerzitet SSST, Institut za metrologiju BiH (IMBIH), Institut za standardizaciju BiH (ISBIH) i Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH (DMBIUBIH) zvanično imenovan jednim od digitalnih inovacijskih hubova (Digital Innovation Hubs) koji će se u okviru ovog razvojnog programa, uz zajedničku finansijsku podršku Evropske unije i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), razvijati na prostoru Bosne i Hercegovine.

EU4DigitalSME predstavlja obiman projekat razvoja podrške za izgradnju ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH. Izabrani hubovi će osiguravati savremenu platformu za potporu malim i srednjim preduzećima u poboljšanju poslovnih procesa, ali i njihove strukture i krajnjeg proizvoda. Kroz unapređenje i razvijanje inovativnih procesa poslovanja, hubovi će postati centrima za obuku i transfer vještina, te otvarati nove mogućnosti unutar transformiranog poslovnog sistema.

Memorandum je u ime SSST-a potpisao rektor prof. dr. Vjekoslav Domljan, te direktorica GIZ-za u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, dr. Natalija el-Hage.

GIZ SSST

Emir Ganić, izvršni direktor SSST-a izjavio je da je ovo jedan od kapitalnih projekata ne samo za SSST, već i za kompletnu BiH: "Ohrabruje nas ukazana podrška u ideju koju smo, skupa sa našim partnerima, razrađivali i sa kojom smo aplicirali na poziv EU4DigitalSME. Proces koji je pred nama je izuzetno zahtjevan i značit će potpuno restruktuiranje poslovnih sistema u BiH, a naročito s obzirom da je koncept našeg huba vezan za umrežavanje i procese digitalizacije u zdravstvu. Ipak, vjerujemo da ćemo kroz postojeći Innovation Lab unutar kojeg ostvarujemo značajne korake u obuci i transferu znanja, te izuzetno jaku strukturu u okviru našeg konzorcija, ostvariti odlične rezultate koji će za krajnji cilj pomoći stvaranju jednog snažnog i savremenog poslovnog okruženja na nivou BiH".

Za BiH je od fundamentalnog značaja izgraditi inovacijski kapacitet kao jedini put za prevladavanje zamke srednje srednjeg dohotka, smatra prof. dr. Domljan: "Gubitak radne snage i smanjenje stanovništva tj. kupaca se može prevladati jedino povećanjem produktivnosti i izvozom. SSST je među malobrojnima u BiH koji su to spoznali i koji će uz pomoć EU i BMZ, a putem GIZ-a nastojati da se ova oaza proširi na što veći dio BiH podržavanjem i uspostavom inovacijskih labova, povećanjem broja startupova i privlačenjem venture kapitala".

Direktorica GIZ-a dr. Natalija el-Hage vjeruje da će ovom projektnom aktivnosti pristup digitalnim alatima biti dostupan svim malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini: "Projekt EU4DigitalSME radi na unapređenju digitalnog i inovacionog ekosistema u Bosni i Hercegovini, i to jačanjem kapaciteta na makro razini stvaranjem adekvatnih okvirnih uvjeta za promociju digitalizacije i inovacija, na mezo razini jačanjem kapaciteta pružalaca usluga u skladu sa potrebama malih i srednjih preduzeća upravo uspostavljanjem digitalnih inovacijskih hubova (DIH) kao i na mikro razini podržavanjem malih i srednjih preduzeća u razvoju digitalnih rješenja putem konkretnih tehnoloških projekata."

Prve projektne aktivnosti bit će organizovane uz koordinaciju GIZ-a, te će se ticati postepenih koraka koje svi izabrani hubovi moraju preduzeti kako bi što uspješnije kreirali sisteme djelovanja unutar svojih specifičnih oblasti. Univerzitet SSST tako postaje dijelom globalne inicijative za digitalizaciju ekonomskih procesa, koja za cilj ima približiti Bosnu i Hercegovinu EU standardima konkurentnosti i uspješnog poslovanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti