Cijene goriva u BiH rekordno visoke, stručnjaci uvjeravaju: Neće biti nestašice energenata

19.06.2022. 09:35 / Izvor: BHRT
gorivo pumpa

Benzinske pumpe širom Bosne i Hercegovine nastavljaju s dizanjem cijena goriva.

Benzinske pumpe širom Bosne i Hercegovine nastavljaju s dizanjem cijena goriva. Federalno ministarstvo trgovine je primilo 250 obavještenja o promjeni cijena i marži benzina i dizela na benzinskim pumpama. Iako nadležni tvrde da, uprkos nestabilnom tržištu, nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini neće nedostajati, upozoravaju da je moguć novi talas poskupljenja.

Aktuelni sukob na istoku Evrope doveo je cijene goriva do istorijskih rekorda. Nafta je skuplja 100 posto, a naftni derivati čak 150 posto. Zbog narušenog odnosa ponude i potražnje na svjetskom tržištu, izvjesna su i nova poskupljenja. No, bojazni za nestašicu energenata u BiH nema, uvjeravaju u Spoljnotrgovinskoj komori, iako sva nafta koju uvozimo dolazi iz Rusije.

"Naši dobavljači imaju dovoljne količine nafte i transportno smo osposobljeni, pa recimo ovaj energent može iz luke Kopar stići do Crne Gore. Imamo terminal u luci Ploče. Tu sigurno neće biti problema. Međutim, cijene će sigurno biti veće", navodi predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Jedina domaća rafinerija u Brodu više ne radi, a Bosna i Hercegovina nema alternativnu mogućnost za uvoz nafte, osim iz Rijeke, Siska i Ploča u Hrvatskoj, Pančeva u Srbiji, te djelimično iz Slovenije i Mađarske.

"Moguće je da će biti nestašica u nekom momentu, ali dugoročno sigurno ne. Cijene ionako divljaju i taj trend će biti nastavljen", upozorava stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Stabilizaciji prilika, kada je riječ o nafti i naftnim derivatima, trebala bi pomoći i započeta rekonstrukcija naftnih terminala u Blažuju kod Sarajeva, kapaciteta 42 miliona litara. Krajem mjeseca, kako je najavljeno, u Bihaću počinje izgradnja novih terminala, a do kraja godine i u Mostaru.

"To je nešto što je prilično dobro, ali nije nešto što bi nam zadovoljilo potrebe na tromjesečnoj razini kako to zakon propisuje", kazao je Hermedin Zornić, predsjednik Uprave Operator Terminala Federacije BiH.

S obzirom na neizvjesnost rata u Ukrajini i nadigravanje političkih igrača na globalnom nivou, sve opcije uvijek su na stolu – kažu naši sagovornici. U ovom trenutku izvjestan je samo podatak da divljanje cijena energenata nije dovelo do smanjenja njihove prodaje. Naprotiv. Trgovci energentima sada ostvaruju ekstra profit.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti