Za zapošljavanje i obuku državnih službenika 5,89 miliona

20.06.2022. 09:26 / Izvor: Nezavisne novine
obuka

Na nivou BiH, gotovo šest miliona maraka KM iznosi planirani trošak u narednih nekoliko godina za nekoliko stavki, kao što su zapošljavanje državnih službenika, te njihova obuka.

Na nivou BiH, gotovo šest miliona maraka KM iznosi planirani trošak u narednih nekoliko godina za nekoliko stavki, kao što su zapošljavanje državnih službenika, te njihova obuka.

Zaključuje se to iz Nacrta srednjoročnog plana rada Agencije za državnu službu BiH za period 2023-2025, a koji je u formi konsultacija.

U ovom dokumentu ističe se da sredstva planirana za realizaciju srednjoročnog plana rada Agencije iznose 5.896.000 KM.

Tako će, kako je predviđeno, za realizaciju programa koji se odnosi na zapošljavanje i zaštitu prava državnih službenika biti izdvojeno 3.714.000 KM, dok je za stručno usavršavanje državnih službenika predviđeno 2.182.000 KM.

Iako postoje tvrdnje da BiH ima preglomazan i preskup državni aparat, s tim se ne slaže Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

"To dokoni u birtijama mogu reći da nam je državni aparat preobiman, ja kažem da nije. Državni aparat na nivou institucija je minimalan i mi ne možemo ići ni u kakve integracije, a kamoli u evropske, sa ovakvim aparatom", ističe za "Nezavisne novine" Akšamija, te dodaje da nivo BiH ima 4.000 državnih služenika, što je, ističe, brojka kao u Crnoj Gori.

U spomenutom nacrtu, inače, istaknuto je da je Savjet ministara BiH utvrdio da se javna uprava u BiH mora poboljšati kako bi se BiH pripremila za prilagođavanje izazovima evropskih integracija, te da bi se obezbijedilo efikasnije, djelotvornije i pouzdanije pružanje usluga građanima.

Podsjetimo, Agencija za državnu službu BiH, kao institucija nadležna za realizaciju procesa zapošljavanja državnih službenika u institucijama BiH, pomaže institucijama u realizaciji njihove kadrovske politike, organizacionog razvoja itd.

Takođe, Agencija je zadužena i da kontinuirano proširuje i osavremenjava obuku i razvoj državne službe.

Agencija je, inače, u sljedećoj godini planirala realizaciju projekta redizajna informacionog sistema Registra zaposlenih u institucijama BiH.

Naime, Savjet ministara BiH je 26. maja prošle godine donio zaključak kojim se usvaja Informacija Agencije za državnu službu BiH o problematici uspostave Registra zaposlenih u institucijama BiH.

Pritom je Savjet ministara zadužio Ministarstvo pravde BiH da u saradnji sa Agencijom dostavi na usaglašavanje prijedlog zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, kojim će se zakonski omogućiti Agenciji vođenje registra državnih službenika i svih zaposlenih u institucijama BiH, osim vojnih lica, policijskih službenika i zaposlenih u OBA BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti