bpk

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za program ruralnog razvoja u BPK-u ove godine 60.000 KM

Iz budžeta Ministarstva za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, za pogram ruralnog razvoja bit će izdvojeno 60.000 KM.

21.06.2022. 07:44 / Izvor: Akta.ba

Iz budžeta Ministarstva za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, za pogram ruralnog razvoja bit će izdvojeno 60.000 KM.

Resorni ministar Haris Salković napominje da je završena procedura odabira korisnika, a nakon što je i kantonalna vlada usvojila odluku, uskoro se očekuje i isplata sredstava.

"Sredstva za ruralni razvoj smo ove godine podijelili na dva dijela i oko 50 posto sredstava, odnosno 30.000 KM dodijelit ćemo fizičkim licima, odnosno registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja planiraju manje investicije u poljoprivrednu opremu. Možda je rijetkost, ali su svi korisnici koji su aplicirali, a koji ispunjavaju uslove u smislu da nemaju dugovanja po osnovu poreza, dobili određen dio sredstava a to je ukupno 31 korisnik", precizirao je Salković.

Dodao je da je dio sredstava dodijeljen i lokalnim zajednicama za sanaciju ruralne infrastrukture, kao i lovačkim i sportsko ribolovnim udruženjima za očuvanje autohtonih životinjskih vrsta.

"Općine Foča i Pale u FBiH i Grad Goražde aplicirali su sa četiri projekta gdje smo podržali najviše sanaciju nekategorisanih puteva, te jedan projekt sanacije ulične rasvjete u naselju Filipovići, općina Foča u FBiH. Dio sredstava odlučili smo investirati u udruženja rubilovaca i lovaca koja su našoj nadležnosti, pa je sredstva dobilo svih šest udruženja, po dva u sve tri lokalne zajednice, ribolovci za poribljavanje autohtonih vrsta pastrmke, a lovci će sredstva iskoristiti za obonvu zečije divljači", naglasio je ministar za privredu BPK Goražde.

PODIJELI:

TAGOVI:

#ruralni razvoj

#privreda

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti