Za program ruralnog razvoja u BPK-u ove godine 60.000 KM

21.06.2022. 07:44 / Izvor: Akta.ba
bpk

Iz budžeta Ministarstva za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, za pogram ruralnog razvoja bit će izdvojeno 60.000 KM.

Iz budžeta Ministarstva za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, za pogram ruralnog razvoja bit će izdvojeno 60.000 KM.

Resorni ministar Haris Salković napominje da je završena procedura odabira korisnika, a nakon što je i kantonalna vlada usvojila odluku, uskoro se očekuje i isplata sredstava.

"Sredstva za ruralni razvoj smo ove godine podijelili na dva dijela i oko 50 posto sredstava, odnosno 30.000 KM dodijelit ćemo fizičkim licima, odnosno registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja planiraju manje investicije u poljoprivrednu opremu. Možda je rijetkost, ali su svi korisnici koji su aplicirali, a koji ispunjavaju uslove u smislu da nemaju dugovanja po osnovu poreza, dobili određen dio sredstava a to je ukupno 31 korisnik", precizirao je Salković.

Dodao je da je dio sredstava dodijeljen i lokalnim zajednicama za sanaciju ruralne infrastrukture, kao i lovačkim i sportsko ribolovnim udruženjima za očuvanje autohtonih životinjskih vrsta.

"Općine Foča i Pale u FBiH i Grad Goražde aplicirali su sa četiri projekta gdje smo podržali najviše sanaciju nekategorisanih puteva, te jedan projekt sanacije ulične rasvjete u naselju Filipovići, općina Foča u FBiH. Dio sredstava odlučili smo investirati u udruženja rubilovaca i lovaca koja su našoj nadležnosti, pa je sredstva dobilo svih šest udruženja, po dva u sve tri lokalne zajednice, ribolovci za poribljavanje autohtonih vrsta pastrmke, a lovci će sredstva iskoristiti za obonvu zečije divljači", naglasio je ministar za privredu BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti