Završen Joint Hosting projekat: Sarajevske kompanije obezbijedile praksu za italijanske studente

21.06.2022. 09:53 / Izvor: Akta.ba
STUDENTI PRAKSA
OTVORI GALERIJU

U okviru Erasmus + Joint Hosting projekta KA121-VET, grupa srednjoškolaca iz Italije boravila je u Sarajevu od 23.05.2022. do 15.06.2022.

U okviru Erasmus + Joint Hosting projekta KA121-VET, grupa srednjoškolaca iz Italije boravila je u Sarajevu od 23.05.2022. do 15.06.2022.

Projekat zajednički provode Uniser Learning Mobility, Bologna, Italija, i IUS Life centar za cjeloživotno učenje, Internnacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), uz podršku Privredne/Gospodarske Komore FBH.

Projekat je fokusiran je na internacionalizaciju stručnog obrazovanja, učenju kroz rad i interkulturalnu razmjenu.

Riječ je o pilot projektu u kojem su učestvovale kompanije sa područja Kantona Sarajevo i obezbijedile praksu za studente iz Italije.

Erasmus + mobilnost pruža studentima jedinstvenu priliku da razviju interkulturalne kompetencije, prevaziđu jezičke barijere a grupa studenata iz sjeverne Italije dobila je priliku da svoje prvo radno iskustvo stekne u bh. kompanijama.

Erasmus + internship (praksa) je prepoznata kao  dio nastavnog plana i programa u srednjim školama u Italiji, a škole pomažu u organizaciji međunarodnih razmjena za svoje učenike.

Ovo je ujedno i prvi put da je IUS / IUS Life ugostio učenike stručnih škola iz jedne od zemalja EU.

"Silvia, Madalina, Lidia, Moiz, Marco, Caesar, Davide, Nicola, Luca, Gianluca i Claudia su nam rekli  da su doživjeli nezaboravno iskustvo u Sarajevu i da su se osjećali vrlo dobrodošli u kompanijama u kojima su obavljali učeničku praksu. Rekli su nam da su 24 dana u Sarajevu prebrzo prošla i da je opraštanje od mentora, od IUS Erasmus buddies, ali i novih prijatelja, bilo vrlo emotivno ali da  čekuju da će se pojaviti nove prilike za posjetu Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz IUS-a.

IUS Life se zahvaljuje svima koji su pomogli u projektu Joint Hosting, a posebno kolegama iz administrativnih jedinica IUS-a kao što su SAO, Finansije, UCO i HR ureda, kao i partnerskim kompanijama kao što su Belissima, Akta.ba, Željeznice BiH, FabLab, Hotel Austria i EkoPak d.o.o.

Napominju da izuzetno cijene podršku i promociju projekta Joint Hosting u domaćim kompanijama koju im je omogućila Privredna/Gospodarska Komora FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti