Bingo ulazi u novi biznis, počinje sa proizvodnjom biodizela iz otpadnog jestivog ulja

23.06.2022. 10:21 / Izvor: Akta.ba
ekosol

U BiH ne postoji ni jedno postrojenje za preradu ulja u biodizel, ali će zahvaljući ovom projektu i tuzlanskoj kompaniji Bingo, Tuzlanski kanton biti prvi u kojem će se jestivo ulje prerađivati u bio dizel.

Udruženje građana Ekosol u okviru projekta "Korišteno jestivo ulje – energetski resurs" na nedavno održanom okruglom stolu u Tuzli prezentiralo je mogućnosti i prednosti prerade korištenog jestivog ulja u biodizel.

U ovom projektu učešće su uzele tri komapnije i četiri restorana, te je od januara do sada prikupljeno više od 17 tona korištenog jestivog ulja, javlja RTV Slon.

"Mi smo prezadovoljni rezultatima i mi kad smo krenuli sa pisanjem ovog projekta začudili smo se koliko restorani u Tuzli prikupljaju korišteno jestivo ulje", istakao je Amir Hadžić, projekt menadžer UG Ekosol, te dodao da jestivo ulje treba ostati u BiH.

Htjeli smo da se to ulje sakupi kod nas i da se ovdje preradi u biodizel, jer do sada sakupljači koji su sakljupali iz ovih restorana su to ulje dalje izvozili u EU, mi hoćemo da to jestivo ulje ostane u našoj zemlji i da se preradi u biodizel”

U BiH ne postoji ni jedno postrojenje za preradu ulja u biodizel, ali će zahvaljući ovom projektu i tuzlanskoj kompaniji Bingo, Tuzlanski kanton biti prvi u kojem će se jestivo ulje prerađivati u bio dizel. 

"Evo na tragu smo da Bingo naruči jedno takvo postrojenje i da počne sa proizvodnjom biodizela iz otpadnog jestivog ulja. U nekom narednom vrlo bliskom periodu, što smo sebi postavili kao cilj i to nam je najveći rezultat koji smo postigli kroz ovaj projekat", kaže Hadžić.

Prerada korištenog jestivog ulja u Evropi je već odavno praksa. Upotrebljavati se može za pogon dizel motora, zagrijavanje plastenika, kao lož ulje, te je proizvodnja i upotreba biodizeelskog goriva vrlo značajna s obzirom na potrebe očuvanja okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti