Naida Halkić: Uz podršku Fondacije Mozaik možemo završiti kamp i zvanično početi sa radom

23.06.2022. 14:08 / Izvor: lonac.pro
Naida

U Bosanskoj Krupi, gradu ogromnog turističkog potencijala koji leži na prelijepoj Uni, Naida Halkić i Maida Kadić su odlučile iskoristiti potencijal svoje zajednice i otvoriti turistički kamp na Uni.

U Bosanskoj Krupi, gradu ogromnog turističkog potencijala koji leži na prelijepoj Uni, Naida Halkić i Maida Kadić su odlučile iskoristiti potencijal svoje zajednice i otvoriti turistički kamp na Uni. Naidi i Maidi su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 40.000 KM.

Tridesetpetogodišnja Naida Halkić rođena je u Bihaću i od malih nogu je velika zaljubljenica u rijeku Unu i priprodu. Sa pet godina je već plivala na Uni, a uskoro je počela da istražuje i njene podvodne dimenzije. Cijeli svoj život bila je članica ekoloških sekcija, a kada se prije nekoliko godina udala njena ljubav se preselila nizvodno, u Bosansku Krupu. Privučena magijom ovog grada, o njemu je razgovarala sa muževom sestrom Maidom Kadić koja trenutno živi u Švicarskoj, i uskoro, njih dvije su odlučile investirati u Bosansku Krupu. 

Merak Una kamp smo pokrenule moja zaova Maida Kadić i ja. Dvije mlade žene, istih godina, samo u dvije različite države. Ona u Švicarskoj, ja u Bosni, ali obje svjesne koliko Bosanska Krupa ima potencijala i koliko može da pruži potencijalnim gostima, ispričala je Naida.

naida

Na samim počecima, dok je još turistički kamp bio jedna velika ideja, mlade preduzetnice su krenule u potragu za sredstvima. Prijavile su se u emsiju Startup Challenge gdje su osvojile novčana sredstva i dobile mentorsku podršku. Međutim, pandemija je zaustavila planove i iscrpljene su sve opcije finansiranja. Četiri kućice koje su izgradile su ostale zatvorene, a onda su Naida i Maida vidjele program podrške osobama iz dijaspore koje žele investirati u nove ili postojeće poslovne ideje. Preduzetnice su popunile Obrazac za izražavanje interesa i već za nekoliko dana Startup studio ih je obavijestio da su im odobrena sredstva u iznosu od 40. 000 KM. Zahvaljujući sredstvima kamp će uskoro proširiti svoju ponudu, zaokružiti priču i biti otvoren: 

"Iscrpili smo sve opcije finansiranja od privatnih, kreditnih i ostalih vidova finansiranja. Uz pomoć ovog projekta možemo završiti kamp i zvanično početi sa radom. Trenutno smo u procesu rješavanja administracije u vezi registracije. U planu je da taj dio bude završen do početka turističke sezone, tako da će Bosanska Krupa biti bogatija za još jedan kamp u prirodi pod nazivom Merak Una doo. Kamp je spoj tradicionalnog i savremenog stila. Imamo zasad izgrađene četiri kućice za četiri do šest ljudi. Ovim sredstvima ćemo izgraditi popratne sadržaje u kampu, urediti okoliš i zaokružiti našu ponudu. Nadamo se da ćemo svake naredne godine dodavati još kućica i sadržaja koji će dodatno privući goste", naglasila je Halkić.

Otvaranje turističkog kampa na Uni je svojevrstan nastavak i širenje porodičnog biznisa, budući da su Naida i njen suprug vlasnici rafting agencije UnatOure. Radeći sa turistima posljednjih godina, Naida je uvidjela da u Bosanskoj Krupi postoji problem smještajnog kapaciteta u vrijeme sezone:

"Naši gosti koji dolaze na rafting uvijek požele da prespavaju, odmore, uživaju, a mi se onda potrudimo da im pronađemo i odgovarajući smještaj. Otud se i javila ideja vezana za kamp u prirodi, gdje bi posjetioci mogli da se opuste i uživaju, a mi bi ujedno mogli da proširimo familijarni posao i zaokružimo svoju ponudu", istaknula je Naida. 

naida

Budućim preduzetnicama i preduzetnicima, koji možda razmišljaju da pokrenu nešto svoje, Naida je poslala poruku:

"Prvenstveno je važno da imate dobru, originalnu ideju, volju i ustrajnost. Ništa se ne može postići preko noći. Potrebno je istražiti tržiste, kakva je ponuda i potražnja. Pokrenuti vlastiti biznis nije jednostavno. To znači da morate biti spremni da ćete u početku raditi 24/7, da će biti i uspona i padova, ali kad gradite nešto svoje, trudite se da svoju ideju sprovedete u djelo, to vam je najveća motivacija za uspjeh". Naida Kadić, Bosanska Krupa

Naida i Maida svjedoče da i u vrijeme ekonomske krize, Bosna i Hercegovina je odličan izbor za investiranje.

"Bosna i Hercegovina je zemlja koja još uvijek ima dosta neiskorištenih potencijala i mogućnosti za razvoj. Iako postoje mnoga ograničenja, koja možda nekoga i odbijaju od dolaska i ulaganja u našu državu, teško da na jednom mjestu možete pronaći tako lijepe krajolike, prijatne ljude i blizinu Evropskoj uniji. Kao bitno regionalno čvorište, sa ovog područja, u relativno kratkom vremenu, možete transportovati bilo koji proizvod na područje neke evropske zemlje", naglasio je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar. 

Povezujući Bosnu i Hercegovinu s dijasporom, Fondacija Mozaik aktivira i kreira investicione potencijale i na taj način prevazilazi izazovan poslovni ambijent. Fondacija Mozaik je u saradnji sa sa 18 opština, općina i gradova pokrenula program podrške osobama iz dijaspore koje žele investirati u nove ili postojeće poslovne ideje. Dostupan je fond od 1,2 miliona KM, i preduzetnici i preduzetnice sada mogu aplicirati za bespovratna sredstva i dobrom poslovnom idejom unaprijediti svoju zajednicu. Pogledajte prilog koji je uradila Federalna televizija Bosne i Hercegovine i poslušajte izjave preduzetnice Naide Kadić i direktora Startup studija, Dženana Šarića. 

Ukoliko si zainteresiran ili zainteresirana za bespovratna sredstva i investicije u Bosnu i Hercegovinu, i želiš da investiraš u jednu od 18 zajednica (Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Doboj, Gračanica, Gradačac, Jajce, Ključ, Lopare, Ljubinje, Modriča, Novi Grad, Ravno, Tešanj, Usora, Velika Kladuša, Zavidovići i Živinice), popuni Obrazac za iskazivanje interesa, za što je potrebno 10 minuta. Nakon što isti popuniš, Mozaik će te kontaktirati u roku od 10 dana sa daljnim uputama.

Dodatne informacije o zajednicama u koje želiš investirati možeš pronaći u lonac eXpo.

Fond za podršku ulaganjima iz dijaspore finansiraju Vlada Švicarske i 18 opština, općina i gradova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti