nLogic izradio studiju izvodljivosti i projekat za dvije solarne elektrane u Sarajevu

24.06.2022. 15:59 / Izvor: Akta.ba
solarna intercamp

Studiju izvodljivosti, idejni i glavni projekat za dvije fotopanske elektrane izradio je sarajevski nLogic Advisory.

Kompanija InterCamp postala je jedna od prvih kompanija u Kantonu Sarajevo koja koristi energiju iz fotonaponske elektrane za pokrivanje dijela vlastite potrošnje električne energije.

Stručni tim eksperata nLogic Advisory izradio je studije izvodljivosti, idejni projekat i glavni projekat za dvije fotonaponske elektrane na krovu objekta InterCamp i to:

- FNE Intercamp 1 instalisane snage 23kW, gdje je očekivana godišnja proizvodnja 34.000 kWh/god što je prosječna potrošnja 7 domaćinstava u BiH. Očekivano smanjenje emisije 20 CO2/god što je ekvivalent uklanjanju 6 automobila iz saobraćaja.

- FNE, Intercamp instalisane snage 88 kW, gdje je očekivana godišnja proizvodnja 137.000 kWh/god što iznosi do 30% vlastite potrošnje. Očekivano smanjenje emisije 80 CO2/god što je ekvivalent uklanjanju 20 automobila iz saobraćaja.

"To čini do 30 posto vlastite potrošnje, a smanjuje emisiju CO2 kao da ste uklonili 20 automobila iz saobraćaj", navod stručni tim nLogic Advisory koji je pripremio dokumentaciju za dobijanje dozvola, te vršio nadzor prilikom izgradnje.

Poručuju da je period povrata investicije manji od šest godina, a vijek trajanja elektrane je 25 godina. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti