Tržište osiguranja pod "ženskom palicom": Senada Olević, direktorica Uniqa osiguranja

25.06.2022. 08:12 / Izvor: Akta.ba
senada olević

Svoju poslovnu karijeru započela je u bankarskom sektoru, gdje je stekla ogromna znanja i vještine radeći na više različitih pozicija, te tako gradila svoju karijeru.

U organizacijama, posebno na višim upravljačkim strukturama, još uvijek svjedočimo dominaciji muškaraca i značajnoj podzastupljenosti žena. Ipak, udjel žena u upravljačkim strukturama, kako u svijetu, tako i na bh. sceni, raste sporo, ali sigurno.

Raste i broj žena u upravama bh. kompanija, a mi smo izdvojili tržište osiguranja, tačnije četiri osiguravajuća društva u BiH, koje se već nekoliko godina nalazi pod "ženskom palicom".

Istraživanja kažu da su žene, u usporedbi s muškim kolegama, pokazale veću fleksibilnost i otvorenost prema različitim izazovima zahvaljujući svojem psihološkom profilu i raznim ulogama koje imaju u poslovnome i privatnom životu.

O ravnopravnosti spolova u biznisu, liderskim kompetencijama budućnosti, poslovnim izazovima, razgovarali smo sa menadžericama na top pozicijama osiguravajućih društava u BiH. 

Naša nova sagovornica Akta.ba portala je Senada Olević, direktorica Uniqa osiguranje d.d. Sarajevo, jednog od vodećih osiguravajućih društava na tržištu BiH, kao i lidera na tržištu životnog osiguranja.

Svoju poslovnu karijeru započela je u bankarskom sektoru, gdje je stekla ogromna znanja i vještine radeći na više različitih pozicija, te tako gradila svoju karijeru. Kroz višegodišnje rukovodno iskustvo nastoji biti dobar mentor zaposlenicima i saradnicima i okviru toga  podržati i žene prilikom ostvarivanja njihovih poslovnih  ciljeva. 

Na koji način doprinosite ravnopravnosti žena u poslovnom svijetu, ali i generalno?

- UNIQA BiH broji ukupno 235 uposlenika, od toga 58% čine žene. Rukovodeće pozicije unutar naših organizacionih jedinica biramo bez predrasuda i isključivo na osnovu kompetencija, ostvarenih postignuća i profila ličnosti. Koristeći ove kriterije, danas u UNIQA Osiguranju polovinu voditeljskih pozicija upražnjavaju žene. 

Također učestvujem u projektu "Ženska mentorska mreža" koji podržava  razvoj mladih žena na početku karijere. Održavam poslovne, aIi i prijateljske odnose sa ženama rukovodiocima, prvenstveno finansijskog sektora, gdje se kroz razmjenu iskustava i ideja međusobno podržavamo , a samim tim i jačamo ulogu žena u poslovnom svijetu. Trudim se da što češće prenesem svoje iskustvo i stečeno znanje, kako bi zajedno sa ostalim kolegicama na rukovodećim pozicijama napravila više prostora za mlade žene u finansijskom sektoru. 

RODNI STATUS U POSLOVANJU TREBAO BITI NEBITNA STVAR

Koliko osiguravajuće društvo na čijem ste čelu ulaže u razvoj profesionalnih kompetencija zaposlenih, da li se gleda na rodni status?

- Jedna od pogodnosti rada u UNIQA Osiguranje je značajno ulaganje resursa i znanja u profesionalni razvoj zaposlenika. Dinamično okruženje zahtjeva kontinuiranu edukaciju i razvoj stručnog kadra, kao pretpostavka dugoročnog uspješnog poslovanja. Prepoznati smo po tome da imamo level playing field za sve zaposlenike, ali i mnoge politike i standarde koje štite njihova prava.  Svi zaposlenici imaju jednake šanse i prilike da se profesionalno razvijaju i edukuju, a mi ih i potičemo u tome kroz razne edukacijske sadržaje, kako interne tako i eksterne. Rodni status, ali i bilo koji drugi demografski faktori nikada nisu igrali ulogu prilikom zapošljavanja ili napredovanja. Trudimo se da prepoznamo talenat svakog pojedinca i usmjerimo ga na poziciju koja je idealna za njega ili nju. 

Navedite mi tri svoje osobine zbog kojih ste uspješne na liderskoj menadžerskoj poziciji koju obavljate?

- Rekla bih da tri osobine svakako nisu dovoljne za uspjeh na liderskoj menadžerskoj poziciji, pa mi je teško reći koje su presudne. Ali ipak pored poslovnog znanja i kompetencija koje se podrazumijevaju, smatram da dobrog menadžera odlikuje posvećenost poslu, istrajnost i želja za postignućem. Samo ako vidimo širu sliku i vjerujemo u ono što radimo, možemo zaista biti dobri u našem poslu. Biti direktorica jedne od vodećih osiguravajućih kuća u BiH veliki je izazov, međutim uz sjajan tim ljudi, jasnu viziju i strategiju, postigli smo sjajne rezultate i rast iz godine u godinu, što samo dodatno potvrđuje da je rodni status u poslovanju trebao biti sasvim nebitna stvar.

senada olević

 

POSTOJI RAZLIKA U STILOVIMA RUKOVOĐENJA​

Koje su promjene nastale ulaskom (vas) žene u menadžment osiguravajućeg sektora?

- Osiguravajućim Društvima i dalje dominiraju muškarci na vodećim pozicijama. U 2003. godini, kada sam preuzela funkciju direktorice UNIQA Osiguranja d.d. Sarajevo, bila sam prva žena na rukovodećoj poziciji u sektoru osiguranja u Bosni i Hercegovini. Ovim potezom, UNIQA je prva razbila stereotipe ove vrste, a istovremeno otvorilo vrata za druge promjene koje su omogućile rast i razvoj osiguravajućih društava. Uvodili smo hrabro novine na tržištu i po pitanju proizvoda i po pitanju kvaliteta usluge, što nas je pozicioniralo kao inovativno osiguranje i zaslužilo poštovanje muških kolega. To je bio popriličan izazov u poslovnom smislu. Smatram da je ulazak žena u osiguravajuća Društva donijelo dodatni kvalitet radu, jer iako nisu utvrđene razlike među spolovima po pitanju sposobnosti i uspjeha u obavljanju menadžerskog posla, ipak postoji razlika u stilovima rukovođenja. Žene su sklonije participativnom načinu poslovanja što im omogućava uvid u detalje koje su itekako važni prilikom uslužnih djelatnosti kao što je osiguranje. 

Biti žena u konkurentnom tržištu osiguranja – je li prednost ili mana? Vaše iskustvo i savjet?

- Biti prva žena na rukovodećoj poziciji u tržištu osiguranja nosila je sa sobom veliku odgovornost. Iako generalno ne vjerujem da postoje “muški” i “ženski” poslovi, ipak sam osjetila određenu težinu koju je pozicija nosila sa sobom, a to je upravo da razbijem stereotip da je finansijski sektor rezervisan za muškarce.  Najvažniji faktor za napredak u poslovnom svijetu, pored izmijenjenih moralnih vrijednosti i kriterija uspješnosti, jeste dugoročna vizija, kompetentnost i istrajnost. Svaka kvalitetna i uspješna kompanija će to prepoznati i omogućiti vam da se razvijate i napredujete. 

Kada govorimo o zastupljenosti žena u kompanijama, u realnom sektoru, upravljačkim pozicijama i liderskim pozicijama, statistika kaže da nije zadovoljavajuća. Može li bolje?

- Posmatajući svjetske trendove, zastupljene su značajne promjene na tržištu rada u protekloj deceniji. U Bosni i Hercegovini ovaj trend se manifestuje malo sporije, međutim statistika pokazuje da su žene po pitanju obrazovanja već prestigle muškarce. Iskreno se nadam da ćemo u skorijoj budućnosti vidjeti veći broj žena na menadžerskim pozicijama, ali i da će se sve više odstupiti od stereotipa da su muškarci bolji lideri i menadžeri. 

Za kraj, koja su vaša očekivanja i prognoze dešavanja na tržištu osiguranja u BiH u ovoj i narednoj godini?

- Tržište osiguranja već je dugo suočeno sa problemima povezanim sa neusklađenom zakonskom regulativom na području BiH, neadekvatnom i nedostatnom kontrolnom funkcijom Regulatornih agencija u pravcu uređenja tržišta i nedostatkom kvalitetnog kadra u oblasti Osiguranja. Na sve to smo, kao i svi ostali sektori suočeni sa globalnom inflacijom, čije posljedice još ne možemo predvidjeti. Ipak, od početka godine prisutan je trend rasta premije osiguranja. Ovo možemo pripisati rezistentnosti tržišta osiguranja na negativne ekonomske trendove. Pri  tome je pojam osiguranja i njegova važnost porasla tokom zadnjih par godina pandemije, te stanovništvo Bosne i Hercegovine, ali i pravna lica sve više pridaju pažnju osiguranju, kao dodatnoj vrijednosti u slučaju nastanka neželjenih događaja, ali i kao vid štednje uz osiguranje. Očekujem dalji rast tržišta osiguranja, a brza transformacija sektora osiguranja u skladu sa evropskim trendovima bi dobro došla.

Razgovarala: Seida Bijedić 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti