Predškolski centar iz Sarajeva počeo sa primjenom Codex Alimentarius Haccp sistema

25.06.2022. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Skipi

Institut za standarde i sigurnost Sarajevo je završio uvođenje HACCP sistema u Predškolski Centar Skipyy.

Institut za standarde i sigurnost Sarajevo je završio uvođenje HACCP sistema u Predškolski Centar Skippy. Uvođenjem HACCP sistema ova predškolska ustanova je obezbjedila svojim korisnicima zdravstveno bezbjedan proizvod i time jasno stavlila akcenat na zdravlje i sigurnost korisnika.

"Zahtjevi HACCP sistema omogućuju  Predškolskom Centru  da hrana i higijena  bude u skladu sa visokim kvalitetom, kao i da se analizom i kontrolom različitih bioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti osigura bezbjedan proizvod svim korisnicima. Određivanjem i nadzorom kritičnih kontrolnih tačaka, edukacijom zaposlenih i kontrolom kvaliteta svih procesa u organizaciji, Predškolska ustanova Skippy je zahtjevima HACCP-A ustanovila kvalitet svojih proizvoda i usluga, ali i obezbjedila zdravstveno-bezbjedan proizvod korisnicima i zaposlenima", kazali su iz Instituta za standarde i sigurnost.

Inače, HACCP je sistem bezbjednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. 

HACCP sistem sastoji se od dvije osnovne komponente: HA i CCP.

HA – predstavlja analizu rizika, odnosno identifikaciju opasnosti u svakoj fazi proizvodnje hrane i procjenu njihove štetnosti po ljudsko zdravlje.

CCP – (kritične kontrolne tačke) predstavlja postupke u proizvodnji u kojima se može spriječiti ili eliminisati rizik po sigurnost hrane ili se njegov uticaj svjesti na prihvatljiv nivo. Jednostavno, moguće ih je kontrolisati.

Hazard – Opasnost po zdravlje u određenoj tački procesa proizvodnje namirnice

Analysis – Analiza opasnosti moguće kontaminacije proizvoda u svakoj tački procesa proizvodnje namirnice

Critical – Određivanje kritične tačke u procesu po zdravstvenu bezbjednost proizvoda

Control – Kontrola kritične tačke procesa

Point – Tačaka procesa proizvodnje namirnice.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti