U Fojnici otvoren obnovljeni i modernizovani objekt Banje Reumal

28.06.2022. 07:36 / Izvor: Akta.ba
reumal
OTVORI GALERIJU

U okviru kompleksa Lječilišta “Reumal” Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji jučer je otvoren potpuno obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal.

 U okviru kompleksa Lječilišta “Reumal” Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji jučer je otvoren potpuno obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal.

U rekonstrukciju je uloženo gotovo milion KM, a u novootvorenoj “Banji” bit će angažovano 50 radnika medicinske struke i drugog osoblja.  Riječ je o objektu koji je zbog svoje specifičnosti liječenja i rehabilitacije teških bolesnika ali i kapaciteta, te stručnog osoblja, od posebnog značaja za Fojnicu, Bosnu i Hercegovinu pa i ovaj dio Evrope.

U novootvorenoj “Banji” posao je našlo 50 radnika medicinske struke i drugog osoblja. Riječ je o objektu koji je zbog svoje specifičnosti liječenja i rehabilitacije teških bolesnika ali i kapaciteta, te stručnog osoblja, od posebnog značaja za Fojnicu, Bosnu i Hercegovinu pa i ovaj dio Evrope. "Banja" je jedini objekat te vrste čiji ukupan kapacitet je 150 kreveta, od kojih skoro 50 kreveta su ortopedski ležajevi za nepokretne i slabopokretne osobe, sa prostorom za dječiju rehabilitaciju. Ponovnim otvorenjem ovog objekta svi oni dobijaju adekvatan i moderan prostor za liječenje i oporavak.

Direktorica “Reumala” Ismira Kubat istakla je da su u Reumalu posebno ponosni na činjenicu da su realizaciju ovog projekta sami finansirali. "Na ovome smo radili od februara ove godine veoma vrijedno, predano, s ljubavlju i empatijom, jer ovaj objekat ima poseban značaj. O njegovom značaju i vrijednosti najbolje svjedoče oni koji su iskusili boravak u njemu i ostvarili vidne i uspješne rezultate tokom rehabilitacije", kazala je Kubat. 

Izvršni direktor “Reumala” Alija Mukača u svome obraćanju istakao je da će otvorenje “Banje” doprinijeti boljem životu radnika i pacijenata u regiji. "Prošli smo kroz težak period ali uz pomoć vas i uposlenika došli smo na nivo gdje otvaramo objekat kao što je ovaj. "Ponosno kažemo da smo vlastitim angažmanom uložili skoro milion KM, obnovili 80 apartmana i soba sa 150 ležajeva, bazen, restoran... Nećemo stati, postoje prostori koje trebamo još renovirati jer želimo biti regionalni lider u banjskom liječenju i konkurencija svim hotelima u državi", kazao je Mukača.

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura je kazao da je ovdje stekao svoje prvo radno iskustvo gdje je radio 12 godina kao laborant, a danas je kazao da razumije sreću budućih pacijenata, radnika i uprave. "Nastojim učiniti sve za Reumal jer je on žila kucavica i pluća ovog grada i sve ono kako ga nazivamo da bismo ukazali na njegov značaj za Fojnicu", pojasnio je Klisura.

reumal

 

"Banja" je jedini objekat te vrste čiji ukupan kapacitet je 140 kreveta, od kojih skoro 50 kreveta su ortopedski ležajevi za nepokretne i slabopokretne osobe, sa prostorom za dječiju rehabilitaciju. Ponovnim otvorenjem ovog objekta svi oni dobijaju adekvatan i moderan prostor za liječenje i oporavak.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je kazao da je u vrijeme koronavirusa bio u kontaktu sa izvršnim direktorom Reumala Alijom Mukačom, te da su razgovorali o planu oporavka od krize. Novalić je dodao da su tada imali problem pomoći turizmu, ali da banjska liječilišta nisu bila uvrštena.

 

reumal

 

"Za stavljanje banjskih liječilišta u taj program pomoći zaslužna je Fojnica i kriza u Fojnici kao i Mukača koji je tražio pomoć od nas. Sve naše banje su dobile pomoć, a Fojnica je bila povod toga", kazao je Novalić.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo je rekao da je lijepo u Fojnici vidjeti obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal, te da je još ljepše čuti da se otvara 50 radnih mjesta.

 

reumal

Objekat je potpuno prilagođen za djelimično ili potpuno nepokretne pacijente sa posebnim kupatilima, podovima, pristupom tretmanu, vertikalnim transportom. Posebnu vrijednost daje bazen sa ljekovitom vodom, specijalno prilagođen takvim nepokretnim pacijentima, sa liftovima koji direktno spuštaju i dižu pacijenta u bazen, i koji omogućavaju potpunu sigurnost. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti