Republika Srpska zakonski regulisala kretanje električnih romobila, kreće registracija

28.06.2022. 07:52 / Izvor: Srpska.info
električni romobili

Republika Srpska je zakonski regulisala kretanje lakih ličnih električnih vozila na putevima, a svaki vlasnik ima obavezu da ga “registruje” i plati 20 KM.

Republika Srpska je zakonski regulisala kretanje lakih ličnih električnih vozila na putevima, a svaki vlasnik ima obavezu da ga “registruje” i plati 20 KM za identifikacionu potvrdu i naljepnicu.

Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske za Srpskainfo kažu da je ovo predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS koji je stupio na snagu krajem prošle godine.

"U cijelom svijetu, pa i kod nas, sve više se na javnim površinama koriste električni trotineti i drugi slični uređaji, tj. laka lična električna vozila. Ovo za posljedicu ima povećanje konfliktnih situacija sa ovim učesnicama u saobraćaju, te je bilo neophodno urediti i saobraćaj ovih vozila. Iz tog razloga zakonom je propisana kategorizacija, uslovi i način njihovog kretanja na javnim površinama", objašnjavaju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Zakonom je predviđeno da Ministarstvo podzakonskim aktom definiše pojedinosti oko izdavanja identifikacionih potvrda vlasnicima električnih trotineta. Zato je Ministarstvo 3. juna donijelo Pravilnik o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde.

"Zakonom je definisano da troškove izdavanja identifikacione potvrde i naljepnice snosi tražilac identifikacione potvrde i naljepnice, u iznosu od 20 KM", navode u Ministarstvu saobraćaja i veza RS i dodaju da je Pravilnikom propisan izgled, način, postupak izdavanja i način naplate naknade za izdavanje identifikacione potvrde i identifikacione naljepnice za lako lično električno vozilo.

Osim svojevrsne registracije, Zakon je za vlasnike električnih trotineta po trotoaru regulisao i brzinu, pa se tako na po trotoaru mogu kretati brzinom do 6 kilometara na sat, a za svaku bržu vožnju građani moraju da koriste saobraćajnicu.

Policija je imala puno pritužbi pješaka na kretanje električnih trotineta po trotoaru, odnosno na preveliku brzinu. Žalili su se da im je ugrožena bezbjednost u saobraćaju, ali su policiji ruke bile vezane. Sada je policiji data mogućnost da reaguje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti