Tržište osiguranja pod "ženskom palicom": Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja

29.06.2022. 07:35 / Izvor: Akta.ba
sabina mujanović

Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja VIG, društva za osiguranje koje pripada Vienna Insurance Group, najvećoj osiguravajućoj grupaciji u Austriji, Centralnoj i Istočnoj Evropi.

U organizacijama, posebno na višim upravljačkim strukturama, još uvijek svjedočimo dominaciji muškaraca i značajnoj podzastupljenosti žena. Ipak, udjel žena u upravljačkim strukturama, kako u svijetu, tako i na bh. sceni, raste sporo, ali sigurno.

Raste i broj žena u upravama bh. kompanija, a mi smo izdvojili tržište osiguranja, tačnije četiri osiguravajuća društva u BiH, koje se već nekoliko godina nalazi pod "ženskom palicom".

Naša nova sagovornica u okviru serijala tekstova Tržište osiguranja pod "ženskom palicom" u okviru kojeg razgovaramo s top menadžericama ovog sektora o ravnopravnosti spolova u biznisu, liderskim kompetencijama budućnosti, poslovnim izazovima je Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja VIG, društva za osiguranje koje pripada Vienna Insurance Group, najvećoj osiguravajućoj grupaciji u Austriji, Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Sabina je magistrica menadžmenta, diplomirana ekonomistica, ovlaštena revizorka i certificirani računovođa. Više od 22 godine iskustva u finansijskom sektoru, od čega 19 godina na pozicijama u Upravama banaka i osiguravajućih društava, čine je iskusnom i uspješnom menadžericom. Društvo koje vodi je jedno od vodećih na tržištu životnog osiguranja u BiH, nagrađeno sa Best Buy Award 2017/2018, Customers’ Friend – Vrhunska izvrsnost 2018/2019 te proglašeno Najboljim životnim osiguranjem u 2018. godini.

Predsjednica je Skupštine Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH te dobitnica Priznanja za doprinos razvoju osiguranja u BiH, a proglašena je i za najbolju direktoricu u osiguravateljnoj branši za 2019. godinu od strane britanskog finansijskog magazina "Finance Central Europe".

Udata, sretna majka dvoje djece koja svaki slobodni trenutak provodi u druženju sa porodicom.

ŽENE MOGU SVIJET UČINITI BOLJIM​​

Na koji način doprinosite ravnopravnosti žena u poslovnom svijetu, ali i generalno?

- Kadgod sam u prilici javno, ukazujem na značaj ravnopravnosti žena, ističem ženske sposobnosti i bez ustručavanja govorim kako žene mogu svijet učiniti boljim, samo ako se odvaže.

Kao mentorica u Ženskoj mentorskoj mreži, programu čiji je cilj unaprijeđenje poslovnih vještina mladih menadžerica, dijelim svoja iskustva mlađim kolegicama. Vjerujem da mentorstvo može doprinijeti savladavanju strahova i jačanju samopouzdanja mladih žena, te promovirati rodnu ravnopravnost.

sabina mujanović

Koliko osiguravajuće društvo na čijem ste čelu ulaže u razvoj profesionalnih kompetencija zaposlenih, da li se gleda na rodni status?

- Mi u Vienna osiguranju VIG, kao i Vienna Insurance Group generalno, mnogo ulažemo u razvoj profesionalnih kompetencija svih zaposlenika, bez obzira na njihovu rodnu i bilo kakvu drugu razliku. Različitost je naše strateško opredjeljenje i na to smo jako ponosni. Kao rezultat, dame čine oko 70% tima te predstavljaju čak 82% našeg rukovodećeg kadra. Još ako dodamo činjenicu da Upravu društva čine 100%, mogli bismo reći da u Vienna osiguranju VIG žene vode glavnu riječ. :-)

Navedite mi tri svoje osobine zbog kojih ste uspješni na liderskoj menadžerskoj poziciji koju obavljate?

- Ljubav prema poslu koji radim, predanost generisanju dodatnih vrijednosti i kontinuirana posvećenost izgradnji članova tima su vjerovatno osobine koje su najviše zaslužne da sam danas na poziciji koju obavljam. 

BEZ DISKRIMINACIJE NA TRŽIŠTU OSIGURANJA

Koje su promjene nastale ulaskom (vas) žene u u menadžment osiguravajućeg sektora?

- Mislim da žene svojim pristupom poslu unose dozu multidimenzionalnosti, pragmatičnosti i povjerenja, a često je rezultat toga brže i efikasnije rješavanje izazova s kojima se susrećemo. Takođe, u poređenju sa kolegama/muškarcima, dame su često strastvenije i emotivnije u svom radu, a što su osobine koje značajno pomognu kako u razumijevanju kompleksnosti pojedinih problema tako i u njihovom adekvatnom rješavanju.

Biti žena u konkurentnom tržištu osiguranja – je li prednost ili mana? Vaše iskustvo i savjet?

- Na tržištu osiguranja u BiH lično nisam primijetila nikakve rodne stereotipe. Kao predsjednica Skupštine Udruženja društava za osiguranje i reosiguranje u Federaciji BiH imam priliku svjedočiti da su svi direktori i direktorice osiguravajućih društava ravnopravni te da ne postoji bilo kakva diskriminacija. 

Moje iskustvo govori da je za poslovni uspjeh jako važno imati samopouzdanje, dobru organizaciju te svakako znanje i kompetencije. Samo snagom vlastitih djela pojedinac može stvoriti pretpostavke da postane uspješan menadžer, i tu nije bitno da li se radi o muškarcu ili ženi.

Kada govorimo o zastupljenosti žena u kompanijama, u realnom sektoru, upravljačkim pozicijama i liderskim pozicijama, statistika kaže da nije zadovoljavajuća. Može li bolje?

- Uvijek može bolje, ali vjerujem da je to rezultat nagomilanih pogrešnih uvjerenja prema kojima žene u startu odbacuju prilike koje bi ih, uz pošten i predan rad, mogle dovesti do liderskih pozicija. Činjenica da je statistika zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama osiguravajuće branše u BiH bolja od statistike mnogih drugih zemalja iz našeg okruženja (uključivo i npr. Hrvatsku), ukazuje da smo na pravom putu.

Koji su rodni stereotipi koji vas najviše nerviraju?

- Ima mnoštvo stereotipa u pogledu rodne pripadnosti, ali najviše me razočaravaju oni da žena ne može biti i lijepa i pametna te da je svaki dotjerani muškarac površan i plitak. Na sreću, u poređenju sa periodom od prije dvije decenije, kada sam ja započinjala karijeru, toga je danas dosta manje.

sabina mujanović

Postoji li danas dominantno ženska profesija koju vode muškarci i obrnuto?

- Još uvijek imamo profesije gdje dominiraju muškarci (npr. teška industrijska proizvodnja, vojska) ili pak žene (npr. tekstilna industrija, kozmetičke usluge), ali s tehnološkim razvojem te brisanjem predrasuda o muško-ženskim poslovima će te dominacija slabiti tj. ujednačavati će se rodno učešće.

OSTAVITE ZAŠTIĆENIM ONO NAJVRIJEDNIJE - ŽIVOT I ZDRAVLJE

Za kraj, koja su vaša očekivanja i prognoze dešavanja na tržištu osiguranja u BiH u ovoj i narednoj godini?

Rat u Ukrajini, poremećaji u svjetskoj ekonomiji i lancima snabdijevanja te s tim povezana inflacija uzrokuju otežan plasman proizvoda osiguranja, s jedne strane, te porast troškova isplata odštetnih zahtjeva, s druge strane. 

Također, usljed neizvjesnosti u pogledu buduće platne sposobnosti ugovarači posežu za otkupom polica životnog osiguranja, čineći pri tome dvostruku pogrešku. Prvo, sredstva koja dobiju kod prijevremeno otkupljenih ugovora o osiguranju su često dosta manja od onih koja su uplaćivali tokom godina. Drugo, danas, više nego ikada, u ovom turbulentnom vremenu, prepunom različitih izazova i neizvjesnosti, je važno da ostave zaštićenim ono najvrijednije - život i zdravlje.

Međutim, i pored svih opisanih izazova, osiguravateljni sektor BiH je stabilan i pokazuje veliku otpornost. Premijski prihod gotovo svih vrsta osiguranja je u kontinuiranom porastu te očekujem da će tako i ostati.

Razgovarala: Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti